Τα δύο βιβλία που άλλαξαν για πάντα τη ζωή του ιδρυτή της Google

Τα δύο βιβλία που άλλαξαν για πάντα τη ζωή του ιδρυτή της Google
Photo:

Τα βιβλία που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του Sergey Brin.

Το 1996 o Sergey Brin και o συμφοιτητής του  στο διδακτορικό του Στάνφορντ Larry Page άρχισαν να αναπτύσσουν τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Σήμερα, η Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, με κεφαλαιοποίηση άνω των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Brin επιβλέπει το GoogleX και άλλα ειδικά πρότζεκτ που στόχο έχουν να αλλάξουν την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Σε μια συνέντευξη του το 2000 με την Academy of Achievement, τέσσερα πριν η Google μπει στο χρηματιστήριο, ο Brin αποκάλυψε μερικά από τα βιβλία που τον ενέπνευσαν να αφιερώσει την καριέρα προσπαθώντας να συνδυάσει την τεχνολογία με τη δημιουργικότητα.

Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν

Ο δρ Feynman κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την επιτυχή επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της θεωρίας της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Είναι γνωστός στην ποπ κουλτούρα για τα ψυχαγωγικά αυτοβιογραφικά έργα του, τα οποία Brin είπε πως τον σημάδεψαν όλα. Το «Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1985 και θεωρείται ως η καλύτερη εισαγωγή σε αυτά τα έργα.

«Εκτός απ’ τη μεγάλη συνεισφορά στον δικό του τομέα, ήταν πραγματικά ανοιχτόμυαλος» είχε δηλώσει ο Brin. «Θυμάμαι ότι είχε ένα απόσπασμα όπου εξηγούσε πως ήθελε πραγματικά να είναι ο Leonardo (da Vinci), ένας καλλιτέχνης και επιστήμονας. Βρήκα αυτό το κομμάτι πολύ ενθαρρυντικό. Νομίζω ότι αυτό με οδήγησε στο να έχω μια ικανοποιητική ζωή», συμπλήρωσε.

Ο Feynman , ο οποίος δημιούργησε ένα πορτφόλιο από σχέδια και ζωγραφιές με το ψευδώνυμο «Ofey», εξήγησε σε μια συνέντευξη του 1981 του BBC πώς τέχνη και η επιστήμη αλληλοσυμπληρώνονται : « Έχω έναν φίλο που είναι καλλιτέχνης και … λέει ‘’Εγώ ως καλλιτέχνης μπορώ να δω πόσο όμορφο είναι αυτό (το λουλούδι), αλλά εσύ ως επιστήμονας απομονώνεις αυτά τα πράγματα και γίνεται ένα θαμπό πράγμα». Το βιβλίο  καταγράφει ανεκδοτολογικές διηγήσεις για πολλά και ποικίλα θέματα που συχνά δεν έχουν σχέση με τη φυσική. «Βλέπετε, πάντα ήθελα να κατανοώ τον κόσμο που μας περιβάλλει» λέει ο ίδιος. Και η κατανόηση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους φυσικούς νόμους. Επιχειρείται και μέσω της καθημερινής εμπειρίας, με το πάθος ή την αναζήτηση της περιπέτειας, με τη βαθιά περιέργεια αλλά και τον αυτοσαρκασμό που χαρακτηρίζει αυτή την ιδιότυπη προσωπικότητα. Ο ίδιος δεν αισθάνεται κάποιο όριο σε όσα τον ενδιαφέρουν, και συνεπώς το θεματικό εύρος των μικρών ιστοριών που αποτυπώνονται στο βιβλίο μοιάζει ανεξάντλητο.

Έτσι, ερευνά με επιτυχία τη συμπεριφορά του υγρού ηλίου, συνοδεύει όμως επίσης με το τύμπανο ένα μπαλέτο. Συζητά θέματα φυσικής με τον Αϊνστάιν ή τον Bohr, επιδιώκει όμως να συναντηθεί και με τον διάσημο χαρτoπαίκτη Nick the Greek. Ανανεώνει τη διδασκαλία της φυσικής, αλλά αποδεικνύεται εξίσου ικανός και ως διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων που φυλάσσουν ατομικά μυστικά.

Snow Crash

Το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Snow Crash του Neal Stephenson  είναι ένα απ’ τα αγαπημένα βιβλία του Brin.

Το 2010 το Time συμπεριέλαβε το βιβλίο στη λίστα με τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλική γλώσσα από την ίδρυσή του περιοδικού το 1923.

Μέσα απ’ την περίπλοκη αυτή ιστορία ο Stephenson προβλέπει την άνοδο των κοινωνικών δικτύων και πως θα εξελισσόταν το Google Earth το 2004.

Το βιβλίο «ήταν πραγματικά 10 χρόνια μπροστά από την εποχή του», δήλωσε ο Brin. «Σχεδόν προέβλεψε τι πρόκειται να συμβεί και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον», τόνισε.