Τα εξωτερικά σοκ που απειλούν την Τουρκία του Ερντογάν

Τα εξωτερικά σοκ που απειλούν την Τουρκία του Ερντογάν
epa06418318 Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrives at the Elysee Palace for a meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) in Paris, France, 05 January 2018. Erdogan is in Paris for a one-day visit for bilateral talks. EPA/ETIENNE LAURENT

Νέο ηχηρό «χαστούκι» από τη Moody’s – Κάνει λόγο για  «εξαιρετικά προβληματική» κατάσταση στην τουρκική οικονομία.

Η τουρκική λίρα αναμένεται να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, εάν οι αρχές της χώρας δεν κάνουν άμεσα πράξη τις φραστικές δεσμεύσεις για στήριξη του νομίσματος, προειδοποιεί ο οίκος Moody’s.

Σε νέα ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης επανέρχεται και επισημαίνει ότι η  αδυναμία του εθνικού νομίσματος είναι «εξαιρετικά προβληματική» για την τουρκική οικονομία, δεδομένου του πόσο ευάλωτη είναι σε εξωτερικά σοκ, του διογκουμένου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και των χαμηλών αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος.

Σημειώνει δε πως η φθηνή λίρα συνιστά «credit negative» για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη μία προειδοποίηση του οίκου, που έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά από τον Ταγίπ Ερντογάν, για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας.

Για τις τράπεζες της χώρας η βουτιά του νομίσματος είναι credit negative, όπως επισημαίνει ο οίκος, υπογραμμίζοντας πως η λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα ενώ από τι αρχές του έτους έχει σημειώσει βουτιά 12% και τον τελευταίο μήνα 8%.

Η παρατεταμένη αδυναμία, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει τα NPLs των τουρκικών τραπεζών.

Η πτώση της λίρας θα οδηγήσει σε υψηλότερες επιβαρύνσεις από τα προβληματικά δάνεια που θα μειώσουν την αποδοτικότητα των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς δείκτες, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο να μειωθεί η διαθεσιμότητα ξένης χρηματοδότησης.