Τα γυρίζει και για το ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ

Τα γυρίζει και για το ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ - Στόλτενμπεργκ μίλησαν για τη σημασία του ΝΑΤΟ.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπρεγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την «διαρκή σημασία» του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν πώς προσαρμόζεται το ΝΑΤΟ στο νέο περιβάλλον ασφαλείας και πώς αντιμετωπίζει την απειλή της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, συζήτησαν το θέμα των αμυντικών δαπανών και συμφώνησαν ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος για τη δικαιότερη κατανομή του βάρους, αλλά ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι είχε «μια καλή συζήτηση» με τον Τραμπ.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ανδρών μετά τη νίκη του μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Κατά τη μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επανειλημμένως για το «παρωχημένο» NATO και δεσμεύτηκε για την επαναξιολόγηση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Συμμαχίας.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε υποστηρίξει ότι το NATO είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και πως προτίθεται να αποσυρθεί αφήνοντας τις χώρες-μέλη που δεν καταβάλουν ένα «δίκαιο τίμημα» να υπερασπιστούν μόνες τους τον εαυτό τους.

Στην επίσκεψή του στην Ευρώπη, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εταίρων βεβαιώνοντας δέσμευση του Τραμπ έναντι της Συμμαχίας.

O Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του και σημείωσε ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί με εκείνον και την ομάδα του που θα αναλάβει καθήκοντα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου του ΝΑΤΟ.