Τα hedge funds σε όλο τον κόσμο μειώνουν τις αμοιβές διαχείρισης

Τα hedge funds σε όλο τον κόσμο μειώνουν τις αμοιβές διαχείρισης

Για να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές.

Τα hedge funds σε όλο τον κόσμο μειώνουν τις αμοιβές διαχείρισης που χρεώνουν καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές εν μέσω χαμηλών αποδόσεων.

Η Caxton Associates, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι η τελευταία εταιρεία που προστέθηκε στη λίστα εκείνων οι οποίες είπαν στους επενδυτές τους ότι πρόκειται να μειώσουν τις αμοιβές διαχείρισης. Αυτό, για παράδειγμα, έχουν ήδη κάνει φέτος η Och-Ziff Capital Management και η Tudor Investment.

Τα πρόσφατα αυτά παραδείγματα δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και αντανακλούν μια ευρύτερη παγκόσμια τάση, όπως δείχνουν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από πάνω από 2.600 funds στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Η μέση ετήσια αμοιβή διαχείρισης που χρεώνουν αυτά τα funds έχει πέσει στο 1,39% της αξίας των στοιχείων ενεργητικού ενός πελάτη, από 1,44% που ήταν το 2015 και 1,68% πριν από μια δεκαετία περίπου, σύμφωνα με στοιχεία από την Eurekahedge, μια ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών που παρέχει βάσεις δεδομένων για funds και επενδυτές.

Η απόφαση της Caxton και των ανταγωνιστών της να μειώσουν τις αμοιβές διαχείρισης φέτος συμπίπτει με μια απότομη επιβράδυνση της αύξησης των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού. Τα hedge funds προσέθεσαν συνολικά μόλις 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, μέχρι τώρα, σε σύγκριση με την προσθήκη 108,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όλο το 2015 και 343 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2007.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο συσχετισμός δυνάμεων αρχίζει και γέρνει υπέρ των επενδυτών και εναντίον των μάνατζερ.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα διευθυντικό στέλεχος hedge fund που να μη σκέφτεται να μειώσει τις αμοιβές διαχείρισης» λέει ο Ντέιβιντ Σόντερς, διευθύνων σύμβουλος της K2 Advisors – η οποία έχει επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια σε hedge funds εκ μέρους των πελατών της.

Η μέση απόδοση του κλάδου μέχρι σήμερα, φέτος, κινείται λίγο πιο πάνω απ’ τον μέσο όρο του 2015, στο 2,6%, αλλά απέχει πολύ από τις αποδόσεις άνω του 2013 που καταγράφονταν πριν από μια δεκαετία.

Τα hedge funds ήταν παραδοσιακά γνωστά για το μοντέλο χρεώσεων «2 και 20» – μια ετήσια αμοιβή διαχείρισης 2% επί του χαρτοφυλακίου συν 20% επί των κερδών. Αλλά αυτή η περίοδος έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί για τα περισσότερα funds, τα οποία έχουν δει τις αποδόσεις τους να πλήττονται.

Πηγή: Fortune.com