Τα κινέζικα δικαστήρια πουλάνε κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην ιστοσελίδα Taobao

Τα κινέζικα δικαστήρια πουλάνε κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην ιστοσελίδα Taobao
Photo:

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να ζεις σαν διεφθαρμένος Κινέζος επιχειρηματίας ή αξιωματούχος; Ιδού η ευκαιρία να μάθετε την απάντηση!

Τα κινεζικά δικαστήρια έχουν βάλει σε δημοπρασία κάποια αγαθά που κατασχέθηκαν στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει η κυβέρνηση της χώρας.

Ο χώρος της δημοπρασίας; Η δημοφιλής ιστοσελίδα διαδικτυακών αγορών Taobao.com, η οποία ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Alibaba. Πάνω από 500 δικαστήρια, σύμφωνα με το CNN Money, έχουν βρεθεί στην πλατφόρμα δημοπρασιών, πουλώντας τα κατασχεμένα αντικείμενα.

Και φαίνεται ότι αυτά τα αντικείμενα διόλου δεν σπανίζουν – τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός τους αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση έχει διευρύνει την εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Η οργανωμένη αυτή εκστρατεία έχει τυλίξει στα δίχτυα της δεκάδες χιλιάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη κρατικών εταιρειών, ακόμα και εργαζόμενους σε ξένες εταιρείες.

Τα δικαστήρια πουλάνε σχεδόν τα πάντα: αυτοκίνητα BMW, κοσμήματα, οικόπεδα, ολόκληρα ξενοδοχεία, ηλεκτρονικές συσκευές, διαμερίσματα, γραφεία, εμπορικά κέντρα, και πολλά άλλα!

Οι τιμές ξεκινούν από 7 δολάρια για παλιά κινητά τηλέφωνα, μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για εκτάσεις γης. Μέχρι και μια εξοχική κατοικία δημοπρατήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με τιμή εκκίνησης 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αγοραστές μπορούν με την άνεσή τους να δουν στην πλατφόρμα τα αντικείμενα που είναι αυτή την περίοδο προς πώληση ή θα τεθούν σε δημοπρασία τις επόμενες μέρες. Όμως, αν και όλα τα αντικείμενα έχουν κατηγοριοποιηθεί βάσει τιμής, είδους, κλπ. – και άρα μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή -, είναι αδύνατον να μάθει κάποιος τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους.

Ένα δικαστήριο στην επαρχία Χενάν δήλωσε ότι η μεταφορά των δημοπρασιών στο διαδίκτυο εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια. Τι ειρωνεία! Οι δικαστικές δημοπρασίες κατασχεμένων αγαθών έχουν οι ίδιες κατηγορηθεί για διεφθαρμένες πρακτικές, συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι, κ.ο.κ.

Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η Alibaba, η εταιρεία θεωρεί τις διαδικτυακές δημοπρασίες ως ένα από τα σημεία εστίασής της. Το πιο ακριβό αγαθό που έχει ποτέ τεθεί σε δημοπρασία ήταν ένα εργοστάσιο στην επαρχία Γιανγκσού, αξίας περίπου 74,7 εκατομμυρίων δολαρίων.