Τα μεγαλόπνοα ρωσικά επενδυτικά σχέδια και η Ελλάδα

Τα μεγαλόπνοα ρωσικά επενδυτικά σχέδια και η Ελλάδα

«Πακέτο» τα λιμάνια Πειραιά – Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιθυμεί η ρωσική πλευρά. 

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας , Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφτηκε την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, επισημοποιούσε το ενδιαφέρον των Ρώσων για επενδύσεις στην Ελλάδα.  Όπως είναι γνωστό οι Ρώσοι έχουν «βάλει στο μάτι» τόσο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά πλέον στα σχέδια τους περιλαμβάνεται και το λιμάνι του Πειραιά.

«Είναι ενδιαφέρον, στην περίπτωση που βλέπουμε την προοπτική λειτουργίας των σιδηροδρομικών μεταφορών» είπε ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν , απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, οι αρχικές προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 28 Απριλίου. Στην ερώτηση εάν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι εκδηλώσουν αρχικώς το ενδιαφέρον τους ο κ. Γιακούνιν απάντησε θετικά.

Διαβάστε σχετικά: Ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους

Έτσι μεγαλώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ , καθώς ήδη έχει επισημοποιηθεί από Cosco και το επενδυτικό σχήμα νεοζηλανδικών συμφερόντων Morrison & Co και ICM Limited., ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από τον παγκόσμιο κολοσσό Mediterranean Shipping Company, ιταλοελβετικών συμφερόντων με έδρα τη Γενεύη.

Ο Β. Γιακούνιν προσέθεσε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν την αντίστοιχη ελληνική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την επισκευαστική εταιρεία ROSCO (σ.σ. η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού- ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένουν τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς.

Όπως είπε ειδικότερα, η ρωσική εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει «από τους Έλληνες την τελική απόφασή τους πώς θα προχωρήσουν την ιδιωτικοποίηση, γιατί συνεργάζονται με την ΕΕ και η ΕΕ τώρα λέει: Ας μην διαγράψουμε τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ας την ιδιωτικοποιήσετε πρώτα. Όμως έτσι δεν μπορεί να γίνει. Θα δούμε τι θα κάνουμε».

Διαβάστε: Στις ράγες η συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Hewlett Packard

Η Ρωσία μέσα από αυτές τις κινήσεις επιδιώκει να αναπτύξει ένα διευρασιατικό διαδρόμο που θα συνδέει το ρωσικό δίκτυο με το ευρωπαϊκό με την Μόσχα να στοχεύει να ενισχύσει τις προσβάσεις της στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, αλλά και το δικό της υπερσιβηρικό δίκτυο. Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλουν «πακέτο» τα λιμάνια Πειραιά -Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους και πλέον δεν μένουν στα λόγια αλλά σχεδιάζουν να έχουν δυναμική συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ρώσος αξιωματούχος είχε κάνει λόγο για συνολική επένδυση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ελλάδα, στις υποδομές των λιμανιών και των σιδηροδρόμων, ενώ πολύ καλά πληροφορημένες πηγές από τη Μόσχα αναφέρουν πως το θέμα έχει συζητηθεί και σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ