Τα μέτωπα των επιχειρήσεων και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για την εργασία

Τα μέτωπα των επιχειρήσεων και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για την εργασία
Woman working from home at laptop. (Photo by PAUL BRADBURY/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Κρίκος στην αλυσίδα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας - Οι κενές θέσεις εργασίας, η υποδηλωμένη εργασία και οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τίθεται η βελτίωση της αγοράς εργασίας με στόχο την διαχείριση των κενών θέσεων, την μείωση της παραβατικότητας, την εξάλειψη του χάσματος δεξιοτήτων και την αύξηση των μισθών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για το 2023 το World Competitiveness Center (WCC) του International Institute for Management Development (IMD) κατέταξε πρόσφατα την Ελλάδα στην 49η θέση, δηλαδή δύο θέσεις χαμηλότερα από το 2022. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της βαθμολογίας της χώρας μας στις δύο από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών της μεθοδολογίας, της «οικονομικής αποδοτικότητας» και της «επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας». Αντίθετα παρουσίασε βελτίωση ως προς την «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» και τις «υποδομές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγορά εργασίας είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Mε τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό να διαμορφώνουν το νέο πεδίο ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις η στελέχωση με ικανούς και καταρτισμένους εργαζόμενους, με δίκαιες αμοιβές, αποτελεί προτεραιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν κάνει εντύπωση η υψηλή ζήτηση προσωπικού για τεχνική υποστήριξη. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ManpowerGroup οι προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο πληροφορικής διαμορφώνονται σε 39% στο γ’ τρίμηνο του 2023. Πάνω από τους μισούς εργοδότες προωθούν την επανειδίκευση εργαζομένων, καθώς και την κατάρτιση και αναβάθμιση του τρέχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Έπονται στρατηγικές για πρόσληψη προσωπικού βραχείας απασχόλησης (freelancers, contract workers) και για πρόσληψη νέων εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες ή μεγαλύτερη επένδυση στον αυτοματισμό. Με βάση τα στοιχεία της ManpowerGroup η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών (27%) αναφορικά με τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση.

Μια άλλη έρευνα, της Randstad ανέδειξε τις μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων ως τη βασική δυσκολία για την κάλυψη των θέσεων εργασίας. Το υψηλό κόστος διαβίωσης και η συνολική ανάγκη των εργαζομένων, κάθε γενιάς, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχει οδηγήσει τους υποψήφιους στην αναζήτηση θέσεων εργασίας με αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους διαδρομής. Πρόσθετες δυσκολίες για την κάλυψη θέσεων εργασίας θέτει η έλλειψη της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (51%), καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (42%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις κενές θέσεις εργασίας που κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας στο α’ τρίμηνο του 2023. Εμφάνισαν αύξηση κατά 83,7% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022 (30.497 και 16.603 αντίστοιχα) ενώ είχε προηγηθεί αύξηση 148,4% μεταξύ 2022 και 2021.

Εντωμεταξύ, καλά κρατεί και η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Στις παραβάσεις που καταγράφει η Επιθεώρηση Εργασίας πρωταγωνιστούν αυτές που αφορούν παρατυπίες ενημέρωσης των πινάκων προσωπικού, αδήλωτους εργαζόμενους αλλά και μη καταβολή δεδουλευμένων και επιδομάτων. Διαστάσεις λαμβάνει η υποδηλωμένη εργασία, κυρίως στους κλάδους εστίασης, αν και το πρόβλημα με την παραβατικότητα εντοπίζονται σε όλους τους κλάδους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2023 σε σύνολο 28.804 ελέγχων επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 14,9 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: