Τα μυστικά του crowdfunding από την γκουρού του Kickstarter

Τα μυστικά του crowdfunding από την γκουρού του Kickstarter

Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 9 εκατ. από απλούς επενδυτές και αποκαλύπτει τον τρόπο να το κάνετε και εσείς.

Η Alex Daly έχει ιδρύσει τη συμβουλευτική εταιρεία Vann Alexandra, η οποία βοηθά φιλόδοξους επιχειρηματίες να βρουν χρήματα μέσω crowdfunding σε sites όπως το Kickstarter, το Indiegogo κ.ά.

Από την έναρξη της λειτουργίας της το 2012 μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σχέδια με κάθε περιεχόμενο, από ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφικές startup μέχρι παραδοσιακά τεχνολογικά project. Στους 26 πελάτες που πέτυχαν τον στόχο τους περιλαμβάνονται το Pono Player του Neil Young που συγκέντρωσε $6 εκατ., άλλα $800.000 για την επανέκδοση του Graphics Standards Manual της Αρχής Συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης και $180.000 για μια παιχνιδοκονσόλα για.. σκύλους.

Συνολικά, οι καμπάνιες που αξιοποίησαν τη βοήθειά της συγκέντρωσαν όλες μαζί περισσότερα από $9 εκατ.

Η ίδια μοιράστηκε σε πρόσφατο άρθρο της τα τέσσερα χαρακτηριστικά που κάθε φιλόδοξη καμπάνια πρέπει να έχει ώστε να επιτύχει τους στόχους της:

Αποκλειστικές παροχές

Οι υποστηρικτές πρέπει να νιώθουν όχι απλώς ότι συμμετέχουν σε κάτι καινοτόμο, αλλά και ότι οι ίδιοι θα ανταμειφθούν προσωπικά επειδή συμμετέχουν.

Όταν ο γνωστός entrepreneur της Silicon Valley Eric Ries έγραφε το νέο του βιβλίο «The Leader’s Guide», οι υποστηρικτές έπαιρναν αποκλειστική πρόσβαση σε αυτό, καθώς και ένα δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου που ακολουθούσε.

Στο πιο πάνω επίπεδο, με περισσότερα χρήματα δηλαδή, οι χρηματοδότες κέρδιζαν συναντήσεις με τον ίδιο τον Ries, mentorship, συμβουλές από την ομάδα του και καθοδήγηση για τις δικές τους startups μαζί με webinars, workshops κ.ά.

Καμία έκπληξη όταν η καμπάνια, με αρχικό στόχο τα $135.000 συγκέντρωσε $588.000.

Ένα ήδη υπάρχον κοινό

Ένας παντελώς άγνωστος επιχειρηματίας με ένα φιλόδοξο και εξαιρετικά ενδιαφέρον σχέδιο, έχει λιγότερες πιθανότητες να πετύχει τον στόχο της καμπάνιας του από έναν ήδη γνωστό που έχει πρόσβαση σε ανοιχτόμυλο κοινό με δυνατότητες χρηματοδότησης.

Όταν η συγγραφέας Joan Didion -γνωστή για το διανοούμενο, και μάλλον «σνομπ», ύφος και κοινό της- ζήτησε τη βοήθεια της Daly για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον ανιψιό της και θέμα την ίδια, η Daly αξιοποίησε τη «δεξαμενή» των ανθρώπων που ήξεραν από λογοτεχνία και ήταν εξοικειωμένοι με τη διαδικασία του crowdfunding. Όλοι αυτοί βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το project και βοήθησαν ώστε να συγκεντρωθούν 221.000 δολάρια, με αρχικό στόχο τα 80.000.

Απευθείας πρόσβαση

Οι άνθρωποι νιώθουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με τα αγαπημένα τους μουσικά συγκροτήματα, κυρίως επειδή τα τραγούδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκφράσουν συναισθήματα. Το συγκρότημα TLC κατέφυγε στο crowdfunding για να χρηματοδοτήσει το νέο του album και η Daly φρόντισε ώστε οι υποστηρικτές να έχουν τόση πρόσβαση ώστε να νιώθουν πραγματικά μέρος του συγκροτήματος και του album οι ίδιοι.

Μεταξύ άλλων, είχαν αποκλειστικά remix, πληροφόρηση για behind-the-scenes γεγονότα, χειρόγραφα και αυτόγραφα από τα μέλη του συγκροτήματος, συναντήσεις με τα μέλη σε συναυλίες, συνομιλίες στο skype, ακόμα και ένα πάρτι με το group.

Αυτά είναι στιγμές που δεν επαναλαμβάνονται και που οι οπαδοί πάντα θα θυμούνται. Και είναι έτοιμοι να πληρώσουν για αυτό.

Βίντεο

Η Daly πιστεύει πως κάθε καμπάνια πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από ένα επαγγελματικό βίντεο. Σε αυτό αντανακλάται το πόσο στα σοβαρά έχει πάρει κάποιος το project του, τι πραγματικά σκέφτεται για αυτό, είναι το πρώτο που βλέπουν οι επισκέπτες στη σελίδα σου προτού καν διαβάσουν τις λεπτομέρειες, είναι αυτό που θα τραβήξει την προσοχή τους.

Επιπλέον, το βίντεο δείχνει ποιος πραγματικά είσαι σε συνδυασμό με το project σου. Αν αυτό δείχνει ερασιτεχνικό, βιαστικό και ασαφές, αυτό ακριβώς θα σκεφτούν και οι άλλοι για σένα.