Τα πάνω-κάτω στους επαγγελματίες από το νέο Ασφαλιστικό

Τα πάνω-κάτω στους επαγγελματίες από το νέο Ασφαλιστικό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Υπό εξέταση ειδική εισφορά για μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ.

Σύνδεση εισφορών με τον τζίρο περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό για τους επαγγελματίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος». Όπως επισημαίνεται, η είσπραξη σχεδιάζεται από το Υπουργείο Εργασίας να γίνεται αυτόματα μέσα από τις αποδείξεις και τα ποσά θα καθορίζονται κλιμακωτά με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Παράλληλα, μελετάται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για μισθωτούς με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχει στο ίδιο πλαίσιο και η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο. Ειδικότερα, το σενάριο αυτό προβλέπει πως αν παρακρατηθεί μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στον κάθε ασφαλισμένο ως εισφορά, τότε το επιπλέον ποσό μετά την εκκαθάριση θα τοποθετείται σε έναν ατομικό «κουμπαρά» που θα λειτουργεί ανταποδοτικά. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως προβλέπεται ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα να αποσύρει το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί στον «κουμπαρά» του με ένα επιτόκιο, να το συμψηφίζει κλπ.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως εξετάζεται παράλληλα με το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επιβολή μιας ειδικής εισφοράς στους υψηλά αμειβόμενους μισθωτούς και ειδικότερα σε όσους λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα.