Τα «πάνω» τους πήραν οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου

Τα «πάνω» τους πήραν οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου
Photo: pixabay.com
Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού προς τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας εκτινάχθηκαν στον μέγιστο ποσοστό από τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης σε μεγάλους τερματικούς σταθμούς, ενώ ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων.

Οι εργασίες που επηρέασαν το Πριμόρσκ στη Βαλτική Θάλασσα και το Κοζμίνο στις ακτές του Ειρηνικού, μειώνοντας τις αποστολές από τους δύο πιο πολυσύχναστους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα, ανέκαμψαν πλήρως τις τελευταίες μέρες του μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

Η ακαθάριστη αξία των αποστολών αργού της Ρωσίας εκτοξεύτηκε κατά 25% το επταήμερο έως τις 30 Ιουνίου, καθώς το άλμα στους εβδομαδιαίους όγκους εξαγωγών ενισχύθηκε από την αύξηση των τιμών πετρελαίου για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία, ανεβάζοντας την αξία των ρωσικών εξαγωγών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Παράλληλα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις παραμένουν αγκυροβολημένα.

Συνολικά 34 δεξαμενόπλοια φόρτωσαν 25,66 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την εβδομάδα έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και εκθέσεις λιμενικών πρακτόρων. Πρόκειται για σημαντική ανάκαμψη από τα 21,29 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ρωσικές ροές αργού διά θαλάσσης την εβδομάδα έως τις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν κατά περίπου 620.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,67 εκατομμύρια, ανακτώντας το σύνολο των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ήταν επίσης ανοδικός, με αύξηση κατά περίπου 110.000 βαρέλια την ημέρα σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, στα 3,48 εκατομμύρια.

Μετά το άλμα της περασμένης εβδομάδας, οι αποστολές αργού μέχρι στιγμής φέτος είναι περίπου 20.000 βαρέλια την ημέρα πάνω από τον μέσο όρο για ολόκληρο το 2023.

Η Ρωσία τερμάτισε τους εξαγωγικούς της στόχους στα τέλη Μαΐου, επιλέγοντας αντ’ αυτού να περιορίσει την παραγωγή, σε συμφωνία με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+. Ο στόχος παραγωγής της χώρας ορίζεται σε 8,978 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μετά θα αυξάνεται με ρυθμό 39.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2025, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προορισμοί: Ασία, Τουρκία και… ελληνικό Ναυτικό

Οι αναφερόμενες αποστολές προς Ασιάτες πελάτες αυξήθηκαν στο υψηλό επτά εβδομάδων των 3,04 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 30 Ιουνίου.

Περίπου 1,11 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα φορτώνονταν σε δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν προς την Κίνα. Οι διά θαλάσσης εισαγωγές του Πεκίνου ενισχύονται με επιπλέον 800.000 βαρέλια αργού την ημέρα που παραδίδονται από τη Ρωσία μέσω αγωγών, είτε απευθείας είτε μέσω Καζακστάν.

Οι ροές σε πλοία που σηματοδοτούν προορισμούς στην Ινδία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,61 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Άγνωστοι όγκοι, ήτοι περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 30 Ιουνίου, δεν δείχνουν σαφή προορισμό. Τα περισσότερα από τα εν λόγω δεξαμενόπλοια προέρχονται από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας και συνεχίζουν να διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, πιθανώς καταλήγοντας στην Τουρκία. Άλλα μπορεί να μεταφορτωθούν από σκάφος σε σκάφος, κυρίως στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Μαρόκου, ή στο Ομάν.

Οπως εξηγεί το Bloomberg, oι ροές πετρελαίου της Ρωσίας εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις ασκήσεις που διεξάγει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στον Λακωνικό Κόλπο, «περιοχή ταυτισμένη με τις μεταφορτώσεις ρωσικού αργού», οι οποίες έχουν παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού προς τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει. Η Τουρκία είναι τώρα η μόνη αγορά μικρών αποστάσεων για αποστολές από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας, με ροές 440.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2022, ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ακαθάριστη αξία των εξαγωγών αργού της Ρωσίας αυξήθηκε σε 1,92 δισ. δολάρια το επταήμερο έως τις 30 Ιουνίου, από περίπου 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο έως τις 23 Ιουνίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων.

Το μέσο εισόδημα τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε επίσης, κατά περίπου 90 εκατ. δολάρια, σε 1,72 δισ. δολάρια την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: