Τα Paradise Papers στην ατζέντα του Eurogroup

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη σύνταξη ενός καταλόγου με τους φορολογικούς παραδείσους αναμένεται να συζητήσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την απόφαση να περιληφθεί το θέμα της κατάρτισης ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους στη μηνιαία ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τον «θόρυβο» που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των Paradise Papers.

Οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν εδώ και μήνες να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός καταλόγου ως το τέλος του έτους με τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Ωστόσο δεν αναμένεται κάποια επίσημη απόφαση αύριο.

Μετά τις προηγούμενες αποκαλύψεις μέσω των Panama Papers και των Luxemburg Leaks, η ΕΕ συζήτησε διάφορα μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής, περιλαμβανομένης της κατάρτισης ενός καταλόγου με τους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος έχει στόχο να αποτρέψει τη μεταφορά των κερδών που γίνονται στην ΕΕ σε άλλες χώρες με μικρή ή καθόλου φορολογία, όπως ο Παναμάς ή οι Βερμούδες.

Προς το παρόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της κατάλογο με τις οντότητες που θεωρείται ότι συνεργάζονται λιγότερο σε φορολογικά θέματα, όμως η ύπαρξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας θεωρείται ότι θα έχει πιο βαρύνουσα σημασία. Εξάλλου θα μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις οντότητες που θα περιλαμβάνονται σε αυτή, σε περίπτωση που αρνούνται να συνεργαστούν.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις που συζητούνται, αλλά θεωρείται πιθανό ότι πρόσωπα και εταιρείες θα αποφεύγουν να τοποθετούν χρήματα στις οντότητες αυτές, απλώς και μόνο επειδή περιλαμβάνονται στον κατάλογο.