Τα «παιδιά της Google»

Τα «παιδιά της Google»

Ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν μπορεί να μεγάλωσαν, αλλά παραμένουν αχώριστοι.

του Μιγκέλ Χελφτ

Ο Λάρυ Πέιτζ λατρεύει τις δύσκολες αποστολές, και άρα δεν είναι περίεργο ότι ως διευθύνων σύμβουλος της Google, έχει εμπιστευτεί τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της εταιρείας -το αυτοκίνητο δίχως οδηγό, για παράδειγμα- στο στενότερο φίλο και έμπιστο συνεργάτη του, Σεργκέι Μπριν.

Ακόμα και προτού γίνουν γνωστοί ως τα «Παιδιά της Google», οι συμφοιτητές τους στο Στάνφορντ τους αποκαλούσαν «Λάρρυ-και-Σεργκέι». Αφότου απέκτησαν παγκόσμια φήμη δημιουργώντας τους πολύπλοκους αλγόριθμους που έδωσαν ζωή στην πανίσχυρη μηχανή αναζήτησης, εργάζονται ακόμα από κοινού, από το γραφείο τους που μοιράζονται στο Googleplex, στην έδρα δηλαδή της Google. Η σύμπραξή τους είναι μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία των επιχειρήσεων.

Πριν από δύο χρόνια, ο Πέιτζ έγινε διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο Μπριν αποτραβήχτηκε στο παρασκήνιο. Η συνεργασία τους, όμως, αντί να διαλυθεί, έχει απλώς αλλάξει μορφή, συνεχίζοντας να παράγει γόνιμα αποτελέσματα.

Ο Μπριν ηγείται πλέον των ειδικών προγραμμάτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του Google X, του πειραματικού εργαστηρίου της εταιρείας. Εκτός από αυτοκίνητα που κινούνται δίχως οδηγό, η ομάδα του Μπριν έχει δημιουργήσει το Glass, ένα ζευγάρι γυαλιά πολλαπλών δυνατοτήτων συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από φέτος σε προγραμματιστές. Ο Μπριν, που συχνά περιδιαβαίνει τα γραφεία της Google φορώντας σορτσάκια και σανδάλια, φορά τα γυαλιά όλη την ώρα. Ο ίδιος, όπως λέει, λατρεύει να δουλεύει πάνω σε εντελώς καινούργια πράγματα, και οι γρήγοροι και άναρχοι ρυθμοί του Google Χ του ταιριάζουν – ως γνωστόν, είναι αλλεργικός στα ωράρια. «Αυτό για το οποίο μετανιώνω», λέει ο Μπριν, «είναι που δεν προχώρησα σ’ αυτή την αλλαγή πολλά χρόνια πριν».

1/3

Διαβάστε ακόμη: Το διαζύγιο που «αναστατώνει» την Google

Ο Πέιτζ κρατάει τον Μπριν κοντά του. «Γνωρίζει την εταιρεία όσο κανένας άλλος», λέει ο ίδιος. Κάθε Δευτέρα, ο Μπριν παραβρίσκεται στις συναντήσεις του Πέιτζ με τα ανώτατα στελέχη της Google. Το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένα πρόβλημα στις φωνητικές χορδές απέτρεπε τον Πέιτζ από το να μιλάει, ο Μπριν ηγείτο των συναντήσεων. «Περνά πολλή ώρα με την ομάδα μου», προσθέτει ο Πέιτζ.

Στο Google X, ο Μπριν έχει εστιάσει σε κάποιες από τις προτεραιότητες του Πέιτζ, όπως π.χ. το να κάνει τα προϊόντα της Google ομορφότερα. Αυτή η έμφαση έχει αποδώσει καρπούς: στην Εβδομάδα Μόδας που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη πέρυσι, πολλά μοντέλα φορούσαν Google Glass ενώ επιδείκνυαν τις δημιουργίες της νέας κολεξιόν της Νταϊάν φον Φούρστενμπεργκ.

Οι καιροί αλλάζουν, αλλά οι Πέιτζ και Μπριν παραμένουν τα «Παιδιά της Google», επιδιώκοντας ένα περισσότερο διασυνδεδεμένο αύριο.

«Το Google X ενσωματώνει πραγματικά το πνεύμα της Google, που συνίσταται στο να πάρεις την τεχνολογία και να τη μετατρέψεις σε κάτι ικανό να μετασχηματίσει όλο τον κόσμο», λέει ο Μπριν. Απασχολημένος με τις πρακτικές λεπτομέρειες της διοίκησης μιας τεράστιας επιχείρησης, ο φίλος του -και πλέον και αφεντικό του- λέει ότι θα ήθελε η Google να γίνει ακόμα πιο φιλόδοξη. Με άλλα λόγια, οι Πέιτζ και Μπριν θέλουν κι άλλες δύσκολες αποστολές.

Διαβάστε ακόμη: Google Developers: Το μέλλον της τεχνολογίας -και της ΔΕΘ- είναι εδώ!