Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο Facebook

Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο Facebook
Photo: REUTERS

Απερίσκεπτα ή βαρετά posts, oversharing και φωτογραφίες που δεν θα έπρεπε να δημοσιευτούν, δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από εμάς ποστάρουμε στο Facebook μόνο για να κάνουμε φιγούρα. Φωτογραφίες από διακοπές, από ένα θαυμάσιο ταξίδι, ένα ακριβό εστιατόριο, το παιδί μας, το σκυλί μας, το σπίτι μας. Κάνουμε τους ωραίους και αυτό δεν είναι και τόσο πρόβλημα αφού, όπως μας αρέσει να λέμε, δεν το παίρνουμε και τόσο στα σοβαρά.

Όμως υπάρχουν πολλοί που παίρνουν στα σοβαρά τα post σας. Στο Facebook βρίσκονται οι συγγενείς σας, οι συνάδελφοί σας, ο εργοδότης σας, ο επόμενος εργοδότης σας, τα παιδιά σας, όλοι. Και, καλώς ή κακώς, σχηματίζουν άποψη από όσα βλέπουν.

Για να μην σχηματιστεί, λοιπόν, η λάθος άποψη που θα σας βλάψει στην κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή, δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

Όχι και τόσο «επαγγελματικό» προφίλ
Αν δεν έχετε πειράξει καθόλου τα privacy settings, τότε το πιθανότερο είναι οτιδήποτε ποστάρετε να φτάσει στο News Feed εκείνου ακριβώς που δεν θέλετε να φτάσει. Μελέτη του CareerBuilder διαπίστωσε πως 4 στους 10 εργοδότες χρησιμοποιούν τα social media για να δουν «τι μέρος του λόγου» είναι ο υποψήφιος υπάλληλος. Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει πως το 2015 το 60% των εταιρειών θα «παρακολουθούν» τους υπαλλήλους τους στα social media.

Αν ο προϊστάμενός σας είναι ήδη «φίλος» σας, ορίστε στα privacy settings ότι μπορεί ο συγκεκριμένος να βλέπει μόνο τα posts που απευθύνονται σε όλους (Public, δηλαδή αυτά που έχουν το εικονίδιο με την υδρόγειο) και όχι αυτά που απευθύνονται σε Friends Only. Προσοχή: τα posts που θα ορίσετε να τα βλέπουν οι Friends of Friends μπορεί πάλι να εμφανιστούν στο feed του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια Restricted List και να προσθέσετε σε αυτήν τα ονόματα όσων δεν θέλετε να βλέπουν παρά μόνο τα Public posts σας. Έτσι, δεν θα είστε «ύποπτα απών» από το Facebook.

Μοιράζεστε πάρα πολλά
Όλοι μας έχουμε φίλους στο Facebook που ποστάρουν πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν, μικρότητες, ανοησίες, κρύα αστεία, λεπτομέρειες από τι έφαγαν, πού πήγαν, τι σκέφτονται για το τελευταίο talent show, τι φόραγε η τραγουδίστρια στο πρωινάδικο, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Αντίστοιχα, κάποιοι θα σκέφτονται για εμάς πως όσα ενδιαφέροντα (στα μάτια μας) ποστάρουμε είναι βαρετά και ανόητα. Τo Unfriend είναι μια καλή λύση, αλλά πολλές φορές δεν είναι στις επιλογές μας.

Προσπαθήστε να ποστάρετε πράγματα που είναι ενδιαφέροντα από μόνα τους, ή ενδιαφέρουν τους φίλους σας με τους οποίους έχετε κοινά. Εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία Close Friends, εισάγετε εκεί τους πιο κοντινούς σας και ορίστε ότι θα μόνο εκείνοι θα βλέπουν όσα θέλετε να μοιραστείτε μαζί τους.

Αφήνετε τις εφαρμογές να ποστάρουν εκ μέρους σας
Σύμφωνα με μελέτες, το 63% των εφαρμογών που έχουμε στα κινητά και τα tablet μας, αλλά και πολλές του ίδιου του Facebook, ζητούν κατά την εγκατάσταση την άδεια να ποστάρουν αντί για εμάς. Έτσι όλοι μαθαίνουν ποιο τραγούδι ακούσαμε στο Spotify, σε ποια πίστα φτάσαμε στο Candy Crash Saga, σε ποιο μπαρ κάναμε checkin και τι ώρα κ.λπ. Κανονικά θα πρέπει εμείς και μόνο εμείς να ποστάρουμε. Πηγαίνετε στα settings των εφαρμογών και απενεργοποιήστε το αυτόματο posting. Αν η εφαρμογή δεν έχει τέτοια επιλογή ή επιμένει, απλώς διαγράψτε τη.

Επιτρέπετε σε τρίτους να ποστάρουν περιεχόμενο που σας αφορά
Το πιο συνηθισμένο είναι να σας κάνουν tag σε μια όχι και τόσο κολακευτική φωτογραφία, ή να ποστάρουν απ’ ευθείας στον τοίχο μια εικόνα, μια φράση ή οτιδήποτε εσείς δεν θα ποστάρατε ποτέ. Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το tag με το όνομά σας και η εικόνα δεν θα εμφανίζεται στο προφίλ σας.

Αν δεν θέλετε να ποστάρουν στον τοίχο σας μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα στα Privacy Settings, και μάλιστα επιλέγοντας ποιοι μπορούν και ποιοι όχι.

Το News Feed σας είναι βαρετό
Αυτό σας βλάπτει μόνο με την έννοια ότι χάνετε το χρόνο σας διαβάζοντας ανούσιο περιεχόμενο. Το Facebook κάνει ό,τι μπορεί εμφανίζοντας περισσότερα posts με links και λιγότερα memes, προωθώντας ψηλότερα τα posts με περισσότερα σχόλια και ευνοώντας τα posts από τους φίλους εκείνους με τους οποίους έχετε περισσότερη επικοινωνία.

Επειδή, όμως, αυτό οδηγεί στο να βλέπετε περισσότερες φωτογραφίες με μωρά και σκυλιά, και λιγότερες π.χ. για την κατάσταση στην Ουκρανία, μπορείτε να επιλέξετε από το μενού να βλέπετε Most Recent αντί για Top Stories. Επιπλέον, εισάγετε τους πιο ενδιαφέροντες φίλους στην Close Friends List ώστε να βλέπετε το περιεχόμενό τους κατά προτεραιότητα. Εκεί μπορείτε να ορίσετε πως θέλετε να βλέπετε π.χ. φωτογραφίες και status updates, αλλά όχι προσκλήσεις για παιχνίδια.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν θα πιστέψετε τι κάνει το Facebook για να γλιτώσει τα click-bait!

Το Facebook «μπλοκάρει» τις «απίστευτες ιστορίες»

Γιατί το Facebook μπορεί να σας παχαίνει