Τα πιο αντισυμβατικά tips για τη καριέρα σας

Τα πιο αντισυμβατικά tips για τη καριέρα σας
Photo:

Πώς το να είστε ντροπαλοί βοηθά στην επαγγελματική σας ανέλιξη. 

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να εκτοξεύσετε τη καριέρα σας στα ύψη. Τι να πείτε, πώς να συμπεριφερθείτε σε ένα meeting και άλλα.

Σήμερα, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για tips τα οποία αρχικά φαίνονται αντισυμβατικά, αλλά στη πραγματικότητα θα δείτε πως θα σας βοηθήσουν να πάτε στο επόμενο στάδιο.

«Παν μέτρον άριστον»

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα απαραίτητο συστατικό για όσους θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους. Προσοχή όμως: όπως λένε αρκετοί υπεύθυνοι προσλήψεων, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι συνεντευξιαζόμενοι είχαν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους. Σε τέτοιο σημείο που να φαίνονται αλαζόνες.

Η απόλυση κάνει καλό

ΟΙ περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η απόλυση είναι το τέλος στη καριέρα τους. Λάθος. Η απόλυση είναι το τέλος στη καριέρα σας σε μια εταιρεία ή έναν τομέα, και η αρχή σε κάποια άλλη. Εκμεταλλευτείτε τη κατάσταση αυτή, ώστε να καταλάβετε που ακριβώς βρίσκεστε.

Μην παίρνετε άδειες

Η καριέρα θέλει θυσίες λένε και είναι αλήθεια. Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο για να διαβάσετε περισσότερο για την εταιρεία σας ή να κάνετε κάποια σχετικά σεμινάρια. Θα δείτε πως είναι μια κίνηση «ματ» για τη καριέρα σας.

Όπως εκμυστηρεύεται ο John Idol, CEO της αλυσίδας Michael Kors, πήγαινε τα Σαββατοκύριακα στα καταστήματα ώστε να μάθει όσα δεν μάθαινε στην επιχείρηση.

Δικτύωση «πρώτου βαθμού»

Ίσως αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επαγγελματική σας ανέλιξη επειδή είστε αρκετά ντροπαλοί. Κι όμως είναι κι αυτός ένας λόγος. Όσο καλοί κι αν είστε στη δουλειά σας, δεν αρκεί να το ξέρουν… οι τοίχοι. Αν έχετε πρόβλημα με το να κοινωνικοποιηθείτε σε ένα δείπνο ή συνάντηση, προσπαθήστε να βρείτε τους όμοιους σας! Ποια είναι εκείνα τα άτομα που κάθονται σε μια γωνία και δυσκολεύονται να μιλήσουν στους άλλους; Κάντε το πρώτο βήμα και μιλήστε τους εσείς.

Δε χρειάζεστε πτυχία

Τι κι αν οι γονείς έχουν όνειρο να δουν τα παιδιά τους με ένα πτυχίο νομικής ή ιατρικής – η ιστορία έχει δείξει πως οι περισσότεροι πετυχημένοι επιχειρηματίες δεν έχουν «τίτλους» να συνοδεύουν το όνομα τους.

Η επόμενη θέση

Εάν ένας μελλοντικός εργοδότης σας ζητήσει συστατικές επιστολές από τη συνέντευξη, δείτε το ως το «κόκκινο πανί» στη μελλοντική σας σχέση. Οι συστάσεις είναι συνήθως το τελευταίο βήμα πριν τη πρόσληψη – ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ζητούν τις επιστολές μετά τη πρόσληψη.

Η ιστορία έχει δείξει πως σε αρκετές περιπτώσεις οι τωρινοί εργοδότες δεν έχουν αντιδράσει ωραία όταν έμαθαν πως οι εργαζόμενοι τους ψάχνουν «κρυφά» γι άλλη εργασία.

Μην πιστεύετε πως όλοι είναι με το μέρος σας

Σίγουρα δεν είναι όμορφο συναίσθημα να πιστεύετε πως δε μπορείτε να εμπιστευτείτε κανέναν συνάδελφο σας, από την άλλη δεν είναι σωστή κίνηση να ανοιχτείτε αμέσως. Να θυμάστε πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται – δε χαρίζεται. Αν λοιπόν δε θέλετε να σας εκμεταλλευτούν ή να μάθει όλο το γραφείο τα μυστικά σας.

Μην αντιγράφετε το ντύσιμο των συναδέλφων σας

Στον εργασιακό χώρο πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία, αλλά μην αντιγράψετε τους άλλους. Είναι σημαντικό να κρατήσετε το στυλ σας και τον χαρακτήρα σας.