Τα πρώτα μηνύματα από την ITB στο Βερολίνο και ο τουρισμός περιπέτειας

Τα πρώτα μηνύματα από την ITB στο Βερολίνο και ο τουρισμός περιπέτειας
Windsurfers enjoying the windy weather at Anavyssos beach, near Athens. In Athens, Greece, on September 20, 2020. (Photo by Maria Chourdari/NurPhoto) (Photo by Maria Chourdari / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα ταξίδια περιπέτειας είναι ένα νέο ταξιδιωτικό trend στο οποίο ποντάρουν ΕΟΤ και tour operators.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των τουριστών που είναι ανήσυχοι, θέλουν να βγαίνουν εκτός της ζώνης ασφαλείας τους, τους αρέσουν οι δραστηριότητες στη φύση, αλλά και να δοκιμάζουν συνεχώς καινούρια πράγματα, τότε διαθέτετε το κατάλληλο προφίλ για ταξίδια περιπέτειας. Άλλωστε αυτό είναι και το νέο ταξιδιωτικό trend στο οποίο ποντάρουν supportablegreece.co.uk και tour operators προκειμένου να δελεάσουν «ψαγμένους» και εναλλακτικούς τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Πρόκειται για ανθρώπους αποφεύγουν συνειδητά τα συμβατικά δρομολόγια, τις ανέσεις και τους προορισμούς ή τοποθεσίες που προσφέρονται από την τουριστική βιομηχανία, αναζητούν διαρκώς το στοιχείο της περιπέτειας, της απομόνωσης και επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια απρόσκοπτη επαφή και προσωπική σχέση με τον τοπικό πληθυσμό που επισκέπτονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τα έσοδα που μπορεί να προσφέρει το εν λόγω target group στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία, ο ΕΟΤ προέβη στη σύναψη συνεργασίας με την Association of Touring & Adventure Suppliers (ΑΤΑS), που συγκεντρώνει τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς πράκτορες στα ταξίδια περιπέτειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη γνωστοποίηση έκανε η διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Ελένη Σκαρβέλη, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να είναι κάτι περισσότερο από ένας προορισμός για ήλιο και θάλασσα. Πρόσθεσε πως η συνεργασία με την ATAS θα φέρει στο επίκεντρο τον τουρισμό περιπέτειας στη χώρα μας, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κορυφαία αγορά προέλευσης τουριστών της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, η χώρα μας πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά, βοηθώντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που προωθούν ταξίδια περιπέτειας να πουλήσουν τον προορισμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει δημιουργηθεί ο νέος ιστότοπος supportablegreece.co.uk, ο οποίος προωθεί ταξιδιωτικές επιλογές για όσους αναζητούν τη φύση, την άγρια ζωή ή τρόπους να βιώσουν καλύτερα τη ζωή στις τοπικές κοινωνίες. Οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας, ευνοούν δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, η αναρρίχηση, η ιστιοπλοΐα, το περπάτημα και η παρατήρηση πουλιών. Επιπρόσθετα, οι γαστρονομικές περιηγήσεις, επίσης, μπορούν να οδηγήσουν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν αμπελώνες ή να παρακολουθήσουν μαθήματα μαγειρικής.

«Για όλα τα είδη τουρισμού υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα σημεία που δεν έχει επισκεφτεί ο μέσος τουρίστας, είτε πρόκειται για ξένο, είτε για Έλληνα, όσο η επικοινωνιακή μας πολιτική συνεχίζει να προβάλει συγκεκριμένους προορισμούς και δραστηριότητες. Ο τουρισμός περιπέτειας μπορεί και πρέπει να έχει δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα» τονίζει στο Fortune, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστρέφοντας από την ITB στο Βερολίνο, η οποία θεωρείται βαρόμετρο αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν, ο κ. Αγγελόπουλος μεταφέρει το κλίμα, αλλά και τις εκτιμήσεις για την έκβαση της τρέχουσας χρονιάς, εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία. «Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση και το feedback που λάβαμε από διεθνείς tour operators και travel agents, είναι πολύ καλύτερα των αρχικών μας προσδοκιών. Οι tour operators δεν πιστεύουν στις πωλήσεις που κάνουν και δεν περίμεναν τέτοιο όγκο κρατήσεων. Ο τουρισμός κινείται σε ανοδική τροχιά σε αντίθεση με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει ο κ. Αγγελόπουλος.

Τονίζει πως ανάλογα με την περιοχή, αναμένεται μια αύξηση της τάξεως από +6% έως και +30% από την Ευρώπη. Ειδικότερα, η Αγγλία διατηρεί με διαφορά την πρωτοκαθεδρία από τη Γερμανία που βρίσκεται στη 2η θέση, ενώ αγορές όπως η Γαλλική, η Πολωνική – που φέτος θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τουρίστες – και η Σλοβάκικη – που θα κινηθεί στο +30% – θα ενισχύσουν τα μέγιστα το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Στον αντίποδα βρίσκονται, όπως είναι φυσικό, Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση, έχει δημιουργηθεί ένα θέμα μεταξύ Ελλήνων ξενοδόχων και tour operators, με τους πρώτους να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους στην εκπτωτική πολιτική του early booking, όταν γνωρίζουν ότι μπορούν να πουλήσουν το ίδιο προϊόν σε καλύτερη τιμή, κάτι που φυσικά οι δεύτεροι δεν δέχονται».

Σχολιάζοντας το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και το κατά πόσο ο θάνατος νέων ανθρώπων εξαιτίας της ανεπάρκειας του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα επηρεάζει τους ξένους τουρίστες, ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι λογικό ο κόσμος να αντιδρά και να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία του όταν τίθεται το θέμα της ασφάλειας. Όταν η είδηση σταματήσει να αναπαράγεται στα ΜΜΕ και δεν είναι «φρέσκια» το θέμα θα ξεχαστεί. Είναι γεγονός πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε πτώση στην κινητικότητα» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα μηνύματα είναι θετικά. Μιλάμε για μέση πληρότητα 35%- 45% σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων. Η γερμανική και η αγγλική αγορά κινούνται σε καλό επίπεδο με στοιχεία αντίστοιχα του 2019, σε μια έκθεση όπου η ελληνική συμμετοχή είναι πολύ δυνατή. Παράλληλα, συζητάμε με τους tour operators για το 2024, έτσι ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές μιας και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τη χώρα. Φεύγουμε ευχαριστημένοι. Όσον αφορά την ασφάλεια και το δυστύχημα, φυσικά υπήρξε η ανθρώπινη πλευρά και τα συλλυπητήρια, αλλά επειδή ο σιδηρόδρομος είναι άγνωστη λέξη για τους τουρίστες αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει επηρεάσει καθόλου τις προκρατήσεις», δηλώνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: