Τα SOS Μοσκοβισί για την τρίτη αξιολόγηση

Τα SOS Μοσκοβισί για την τρίτη αξιολόγηση

Ποια ήταν τα θέματα SOS που επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες.

Τάσος Δασόπουλος

Κατά την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης με το Γάλλο επίτροπο εξετάστηκε το συνολικό πλάνο της τρίτης αξιολόγησης και όλοι έμειναν σύμφωνοι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα κρίνουν τον χρόνο και τον τρόπο της τρίτης αξιολόγησης, όπως έγινε γνωστό από ελληνικές πηγές που είναι σε γνώσεις της συνάντησης, το στέλεχος της Κομισιόν επεσήμανε τέσσερα πεδία που δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Το πρώτο είναι ο «κοινωνικός φάκελος» όπως τον ονόμασαν ενδεικτικά οι ίδιες πηγές . Σε αυτόν περιλαμβάνονται τρεις υποφάκελοι:

Η συνέχιση της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου, η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας και για την ΕΕ και για το ΔΝΤ ειδικά μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού εισοδήματος Αλληλεγγύης. Οι δύο βασικοί δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα.

Η συνέχιση του ασφαλιστικού αφορά κυρίως τον επαναϋπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η πίεση υπάρχει για να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προσωπική διαφορά για τις παλιές συντάξεις οι οποίες έχει προγραμματιστεί ότι θα περικοπούν το 2019. Το ίδιο σημαντικό με το θέμα των συντάξεων είναι η ενοποίηση εισφορών παροχών και υπηρεσιών από το ΕΦΚΑ ως συνέχεια της «εικονικής» ενοποίησης στο ένα οργανισμό που ισχύει από την αρχή του χρόνου.

Στα εργασιακά σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το πακέτο των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο ώστε να δυσκολέψει η προκήρυξη απεργιών.

Ο προϋπολογισμός του 2018

Ο προϋπολογισμός της τελευταίας χρονιάς του ελληνικού προγράμματος έχει και τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να στηριχθεί σε αξιόπιστα μέτρα και προβλέψεις που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν από το ΔΝΤ. Ως γνωστό το Ταμείο επιμένει στις δικές του προβλέψεις και εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο δεν θα υπερβεί το 2,2% του ΑΕΠ ανοίγοντας έτσι θέμα νέων μέτρων ή τουλάχιστον πρόωρης εφαρμογής του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 από το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Μοσκοβισί πρότεινε καλή προετοιμασία για να αποφευχθούν νέες πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και άρα και της τρίτης αξιολόγησης. Η καθυστέρηση στο πεδίο αυτό αφορά την λειτουργία του Ταμείο Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας η οποία αναβάλλεται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πλέον θα πρέπει να στελεχωθεί και το ΔΣ της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ (στις οποίες θα περιλαμβάνεται τελικά και η ΕΑΒ) και στην συνέχεια το υπερταμείο να κατανείμει αρμοδιότητες και κανονισμό λειτουργίας με τις υποκείμενες εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ , ΕΤΑΔ , ΕΔΗΣ ΤΧΣ) και να μεταφερθεί μέρος της δημόσιας περιουσίας υπό την διαχείριση του. Μαζί θα πρέπει να προχωρήσουν και μια σειρά διαχειριστικές πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ για την συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Τα κόκκινα δάνεια

Τέλος, το θέμα των κόκκινων δανείων παρακολουθείται και από τους τέσσερις επίσημους δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) με το ίδιο ενδιαφέρον. Στην παρούσα φάση η πίεση βρίσκεται στην επιτάχυνση των ρυθμών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και της λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο θέμα των τραπεζών και του βάρους των κόκκινων δανείων θα δοθεί η μάχη για την αποτροπή της νέας ανακεφαλαιοποίησης που ζητά το ΔΝΤ με παράλληλη επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού τους (Asset Quality Review). Στο θέμα αυτό η Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη και της ΕΕ αλλά και της ΕΚΤ.

Πηγή: news247.gr