«Μαύρη τρύπα» 38 δισ. δολαρίων για τα δάνεια των γραφείων – Το υψηλό 12 ετών στις ΗΠΑ

«Μαύρη τρύπα» 38 δισ. δολαρίων για τα δάνεια των γραφείων – Το υψηλό 12 ετών στις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Αυξανόμενος αριθμός ιδιοκτητών δυσκολεύεται να καλύψει τις υποχρεώσεις  λόγω των επίμονα υψηλών επιτοκίων και της αδύναμης ζήτησης.

Οι αθετήσεις δανείων φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιοκτητών δυσκολεύεται να καλύψει τις υποχρεώσεις  λόγω των επίμονα υψηλών επιτοκίων και της αδύναμης ζήτησης.

Περισσότερα από 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε κτίρια γραφείων στις ΗΠΑ απειλούνται από αθετήσεις, κατασχέσεις ή άλλες μορφές δυσπραγίας, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων MSCI. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από το τέταρτο τρίμηνο του 2012, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Οι ιδιοκτήτες γραφείων αποπληρώνουν τα δάνειά τους με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Μόλις το 2021, πάνω από το 90% των δανείων γραφείων που είχαν μετατραπεί σε τίτλους που εξασφαλίζονταν με εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια αποπληρώθηκαν όταν κατέστησαν ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Moody’s. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 35%, το χειρότερο ποσοστό αποπληρωμής στην ιστορία των στοιχείων, που χρονολογείται από το 2007.

Η WSJ σημειώνει πως τα σημερινά υψηλά επιτόκια είναι ιδιαίτερα προβληματικά επειδή οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων συνήθως δανείζονται τουλάχιστον το ήμισυ του κόστους ενός κτιρίου. Τα περισσότερα από τα στεγαστικά δάνεια που λήγουν τώρα έγιναν όταν τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι τώρα.

Σε μια κανονική αγορά γραφείων, πολλοί ιδιοκτήτες θα ήταν σε θέση να πληρώσουν τα υψηλότερα επιτόκια. Αλλά από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, η αγορά γραφείων απέχει πολύ από το φυσιολογικό. Η ζήτηση έχει μειωθεί, καθώς πολλές επιχειρήσεις επέτρεψαν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι και επανεξέτασαν την ποσότητα του χώρου εργασίας που χρειάζονται.

Οι ενοικιαστές που υπογράφουν νέες μισθώσεις εξετάζουν προσεκτικά την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών τους. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι ο ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του από τους πιστωτές και έχει τα χρήματα για να προσθέσει τις υποσχόμενες ανέσεις.

Οι ενοικιαστές έχουν καλό λόγο να είναι επιφυλακτικοί. Τους επόμενους 12 μήνες, θα ωριμάσουν δάνεια γραφείων ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν μετατραπεί σε τίτλους (securities), υπερδιπλάσιος όγκος σε σχέση με το 2023. Η Moody’s προβλέπει ότι το 73% των δανείων θα είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτηθούν λόγω του εισοδήματος των ακινήτων, των επιπέδων χρέους, των κενών χώρων και των επερχόμενων λήξεων των μισθώσεων.

Νωρίτερα φέτος, οι ελπίδες του κλάδου ήταν μεγάλες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκιά της φέτος. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελπίδες αυτές έχουν εξασθενίσει, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιμένουν.

Το ποσοστό κενών χώρων γραφείων στις ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα σε ποσοστό ρεκόρ 13,8%, έναντι 9,4% στο τέλος του 2019, σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων CoStar Group. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ενοικιαστές υπέγραψαν μισθώσεις για περίπου 102 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, περίπου 10% κάτω από τον μέσο όρο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal