Τα τέσσερα σενάρια της JP Morgan για τις εκλογές

Τα τέσσερα σενάρια της JP Morgan για τις εκλογές
Photo:

Η τράπεζα αναφέρει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει στο ευρώ.

Τα δικά της σενάρια για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου παραθέτει η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

H τράπεζα, που στήριξε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάνει αναφορά σε 4 διαφορετικά σενάρια και πως αυτά αναμένεται να επηρεάσουν το Χρηματιστήριο:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και έχει αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σχηματίζει νέα κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι βραχυπρόθεσμα αρνητική για το Χρηματιστήριο ακόμη και εάν (όπως προβλέπει η JP Morgan) η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη χώρα εντός του ευρώ και σε νέο πρόγραμμα.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει, αλλά χρειάζεται κυβέρνηση συνασπισμού. Ο οίκος περιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συνεργασία με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ή και το Ποτάμι. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η αγορά αναμένεται να κινηθεί αρχικά πτωτικά και αναμένεται να υπάρξει μεταβλητότητα μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.

3. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, είτε με σχετική είτε με απόλυτη πλειοψηφία. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ευκολότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα τόσο για τις αγορές όσο και για την τρόικα. Αν η Ν.Δ. ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις, η JP Morgan προβλέπει μετοχικό ράλι.

4. Κανείς δεν κερδίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό θα σημάνει δεύτερες εκλογές και κανένα αποτέλεσμα πριν από τα τέλη Μαρτίου ή ακόμη και τον Απρίλιο. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση καθιστά ευκολότερη τελική επικράτηση της Ν.Δ., αλλά θα πρέπει να αναμένεται έντονη μεταβλητότητα σε όλο αυτό το διάστημα.

H JP Morgan εκτιμά ότι επικρατέστερο είναι το δεύτερο σενάριο. Παράλληλα, σημειώνει ότι καθώς οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συμμετοχής στην ευρωζώνη, μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει στο ευρώ.

Ο οίκος καταλήγει σημειώνοντας ότι το προφανές θετικό σενάριο για την αγορά είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.