Τα τέσσερα σενάρια του Brexit μετά τη νέα συντριβή της Μέι στη βουλή

Aπομένουν πλέον 15 ημέρες ως την ημερομηνία που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα κι ακόμη τα πάντα είναι θολά.

Μετά την απόρριψη, την Τετάρτη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενώ απομένουν πλέον 15 ημέρες ως την ημερομηνία που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα, τα επικρατέστερα σενάρια θεωρείται πλέον πως είναι τέσσερα:

  1. Ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε η Μέι (πάλι)

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποβάλει σήμερα στα μέλη του κοινοβουλίου πρόταση που θα προβλέπει να διεξαχθεί ως την 20ή Μαρτίου νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ για το διαζύγιο -παρότι απορρίφθηκε ήδη δύο φορές, με συντριπτική πλειοψηφία.

Αντιμέτωποι με την αναβολή του Brexit ή την πιθανή διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή του αποτελέσματος της προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης, οι υποστηρικτές της αποχώρησης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να αλλάξουν γνώμη, να αποδεχθούν ότι αυτή η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μοναδικός σίγουρος δρόμος, ώστε το ΗΒ να εγκαταλείψει την ΕΕ.

  1. Παράταση

Η εισήγηση της κυβέρνησης προβλέπει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο θα υλοποιηθεί αν εγκριθεί τελικά η Συμφωνία Αποχώρησης. Μάλλον τεχνικής φύσης, η ισχύς της αναβολής αυτής θα εκπνεύσει την 30ή Ιουνίου.

Ελλείψει συμφωνίας, η δεύτερη αναβολή που προτείνεται, πιο μακρά, συνεπάγεται πως το ΗΒ θα είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου).

Όμως για να υπάρξει αναβολή, το αίτημα οφείλεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένο, προειδοποίησαν οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, που θα πρέπει να την εγκρίνουν ομόφωνα.

Είναι εξάλλου διατεθειμένες οι 27 χώρες να ξαναρχίσουν συνομιλίες για να καταρτιστεί νέα συμφωνία αποχώρησης; Ουδέν αβεβαιότερον. «Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία», διεμήνυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο μεγάλος φόβος των ηγετών των 27 είναι ότι θα εγκρίνουν την παράταση [της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας], η οποία, στην τελική, δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά την αναβολή ως το καλοκαίρι του σκληρού Brexit», της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τόνισε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε περίπτωση που ζητηθεί παράταση που θα ξεπερνά τις λίγες εβδομάδες, πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος «όπως η διοργάνωση εκλογών, ή δημοψηφίσματος, ή η αλλαγή της βρετανικής θέσης», συμπλήρωσε.

  1. Brexit χωρίς συμφωνία (κι ας απορρίφθηκε)

Παρότι η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε χθες, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμένει εξ ορισμού μια από τις επιλογές, αν δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο «no deal», το ΗΒ θα βάλει τέλος στα 46 χρόνια συμμετοχής του στην ΕΕ, θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

Αυτό είναι το σενάριο που φοβούνται περισσότερο οι οικονομικοί παράγοντες, διότι θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πολλοί κοινοβουλευτικοί εξεγείρονται μπροστά στα ρίσκα, ωστόσο ορισμένοι σκληροί Brexiteers επιμένουν πως «η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία».

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της σκληρής ρήξης, η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες ότι σε αυτή την περίπτωση, θα αναστείλει προσωρινά την επιβολή δασμών στο 87% των εισαγόμενων αγαθών.

  1. Στήνονται κάλπες (για νέο δημοψήφισμα/βουλευτικές εκλογές/και τα δύο)

Την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος προκρίνουν μερικές δεκάδες φιλοευρωπαίοι βουλευτές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εναντιωνόταν στη διοργάνωσή του, χωρίς να δείξει ακριβώς μεγάλο ενθουσιασμό.

Η Τερέζα Μέι όμως αρνείται να συναινέσει στη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν αναβολή του Brexit και αλλαγή κυβέρνησης, μέσω νέων εκλογών ή με άλλον τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί τέτοιο.

Διαβάστε ακόμη: Η ειρωνία του Brexit: Τέσσερις ψηφοφορίες, μηδέν πρόοδος

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης ο Τουσκ

Στο ενδεχόμενο μίας μακράς παράτασης του Άρθρου 50 που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξανασκεφθεί τη στρατηγική του στο Brexit, αναφέρεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του θα προτείνει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι ανοιχτά σε μία μακρά παράταση, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κρίνει ότι αυτή είναι απαραίτητη για να εξετάσει ξανά τη στρατηγική του όσον αφορά το Brexit και να ανοικοδομήσει συναίνεση σχετικά με αυτό».

Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μακράς καθυστέρησης της εξόδου από το μπλοκ. «Αυτό δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας και η ΕΕ μας στέλνει το μήνυμα ότι μόνο με συμφωνία είναι πιθανό να μας δώσει μια περιορισμένη “τεχνητή” παράταση ώστε να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία. Αν δεν έχουμε συμφωνία και αν εξακολουθήσουμε να συζητάμε μεταξύ μας ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε, τότε είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να επιμείνει σε μια σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο (παράτασης)», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο Sky News.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει «εποικοδομητικά» το ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ότι ο ίδιος δεν θα θέσει «τεχνητά» όρια σε αυτό.

«Δεν θα θέσω τεχνητά όρια» στην αναβολή του Brexit, τόνισε ο Άλτμαϊερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BR. «Χρειαζόμαστε επειγόντως διαύγεια, όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε επικρίνοντας συνεχώς τους Βρετανούς φίλους και εταίρους μας από μια θέση ηθικής ανωτερότητας, αλλά μόνο αν καταλήξουμε σε μια λογική λύση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία χρειάζεται να «διατηρήσει την ψυχραιμία» της και να εξασφαλίσει μια συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που να λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο κόσμος είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να αναζητήσει μια συμφωνία που να λειτουργεί για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Αρλίν Φόστερ σε συνέντευξή της στο BBC Northern Ireland, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει «συνταγματικά και οικονομικά» εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Φόστερ δήλωσε επίσης ότι θέλει το τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει «ουσιαστικό λόγο» για το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, το DUP πραγματοποίησε συνομιλίες με υπουργούς της κυβέρνησης της Μέι σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια «εύλογη συμφωνία προκειμένου ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το κόμμα επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλίες με υπουργούς προκειμένου να βρεθεί μια εύλογη συμφωνία για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Northern Ireland, Έντα ΜακΚλάφερτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φόστερ συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.