Τα «τρένα-σφαίρες» που θα ταξιδέψουν τους Κινέζους στη δική τους Πρωτοχρονιά

Τα «τρένα-σφαίρες» που θα ταξιδέψουν τους Κινέζους στη δική τους Πρωτοχρονιά
epa06359805 Chinese passenger board fuxing bullet China Railway High-speed (CRH) train which runs from Tianjin to Beijing, in Tianjin, China, 30 November 2017. The coordinated development for the Beijing-Tianjin-Hebei region covers Beijing, Tianjin and other 11 prefectural cities in the neighboring Hebei Province. The development of this region is one of China's most important development strategy, aiming at orderly relocating all non-essential functions from Chinese capital Beijing to neighboring locations. Focusing on three sectors including environmental protection, integrated transport services, and industrial upgrading and relocation. EPA/ROMAN PILIPEY

Πώς θα καταφέρει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας να μεταφέρει μέσα σε λίγες μέρες 400 εκατ. επιβάτες.

Εκατομμύρια Κινέζοι σπεύδουν να επιβιβαστούν σε τρένα για να πάνε στα χωριά και στις πόλεις από όπου κατάγονται για τις διακοπές της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Η συγκεκριμένη εμπειρία είναι συχνά άβολη καθώς ο συνωστισμός είναι μεγάλος, αλλά πλέον μεταμορφώνεται ταχύτατα από την είσοδο της χώρας στον κόσμο της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.

Η Κίνα έχει ήδη το μακρύτερο δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας του πλανήτη, αλλά επενδύει 3,5 τρισεκατομμύρια γουάν (556 δισεκατομμύρια δολάρια) για να επεκτείνει το σιδηροδρομικό της σύστημα κατά 18% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στα 150,000 χιλιόμετρα.

Πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν για την επέκταση του δικτύου υψηλής ταχύτητας προς τα δυτικά, όπου βρίσκονται τμήματα της χώρας για τα οποία ο αρχαίος κινέζος ποιητής Li Bai κάποτε παραπονιόταν ότι ήταν τόσο ορεινά ώστε το να φτάνει εκεί κάποιος ήταν τόσο δύσκολο όσο το να φτάσει στον ουρανό.

Σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ – θα ταξιδέψουν με τρένο την Κινεζική Πρωτοχρονιά, γνωστή και ως Εαρινό Φεστιβάλ.

Τα εργοστάσια και τα γραφεία στην Κίνα κλείνουν για τις διάρκειας μιας εβδομάδας διακοπές, γεγονός που οδηγεί στη μεγαλύτερη «μετανάστευση» ανθρώπων στον πλανήτη. Και πολλοί από τους 1.4 δισεκατομμύρια πολίτες της χώρας επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους για να δουν τις οικογένειές τους ή, όλο και περισσότερο, έχουν την ευκαιρία να γίνουν τουρίστες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ενώ η εμφάνιση των φτηνών πτήσεων έχει μειώσει την ελκυστικότητα των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε άλλα μέρη του κόσμου, στην Κίνα η τάση χρήσης των σιδηροδρόμων αυξάνεται.

Στο τελευταίο Εαρινό Φεστιβάλ σημειώθηκε ρεκόρ 10,96 εκατομμυρίων ταξιδιών σε μια μέρα και για πρώτη φορά περισσότεροι άνθρωποι πήραν τραίνα-σφαίρες απ’ ό,τι συμβατικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σχεδόν ανύπαρκτος στην Κίνα πριν από μια δεκαετία, ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας γνωρίζει έκρηξη, με περισσότερο από το ήμισυ του δικτύου 25.000 χιλιομέτρων να έχει κατασκευαστεί μεταξύ 2013 και 2017.

Το σχέδιο είναι το δίκτυο να επεκταθεί περισσότερο από 50% μέχρι το 2025, με οχτώ γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας που θα εκτείνονται από τα ανατολικά προς τα δυτικά έως το 2030. Η Κίνα σκοπεύει να προσθέσει άλλες οκτώ κύριες γραμμές που θα συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της χώρας.

Με αυτό τον τρόπο, οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας θα συνδεθούν με τα βασικά οικονομικά κέντρα στην ανατολική ακτή της Κίνας.

«Αυτές οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τον τουρισμό και άλλες δραστηριότητες στον κλάδο των υπηρεσιών στη δυτική Κίνα» τονίζει ο Sun Zhang, ειδικός επί σιδηροδρομικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Tongji στη Σαγκάη. «Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας θα συμβάλλει στη γεφύρωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της χώρας».