Τακτοποιήστε τον χώρο εργασίας σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας

Τακτοποιήστε τον χώρο εργασίας σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας

Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας κάνουν πιο λειτουργικούς και αποτελεσματικούς!

Είναι γεγονός: οι χώροι εργασίας -είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι- αποτελούν το μέρος εκείνο όπου περνάμε μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας. Φάκελοι, έγγραφα, στυλό, καφέδες, φαγητό, όλα περνάνε κατά τη διάρκεια της ημέρας από μπροστά μας και καταλήγουν… κάπου γύρω μας. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως κρατώντας τον χώρο εργασίας μας καθαρό και οργανωμένο, αυξάνουμε τη διάθεσή μας για εργασία και συνεπώς, τη δημιουργικότητα και παραγωγικότητά μας.  Ιδού πέντε απλές συμβουλές για να το καταφέρετε:

Πετάξτε τα παλιά πράγματα
Το πρώτο βήμα για να καθαρίσετε το γραφείο σας είναι να πετάξετε όλα τα άχρηστα πράγματα. Αν αμφιβάλετε για το αν πρέπει να πετάξετε κάποιο αντικείμενο ή έγγραφο βάλτε το στην άκρη για αργότερα. Όλα τα υπόλοιπα -πετσέτες, πλαστικά ποτήρια, χαλασμένα στυλό, σημειώματα υπενθύμισης από τον προηγούμενο μήνα- πάνε στον σκουπιδοτενεκέ. Επίσης, πετάξτε ό,τι έχετε καρφιτσωμένο στον πίνακα ανακοινώσεων που δε χρειάζεστε.

Αρχειοθετήστε τα έγγραφά σας
Αφού ξεφορτωθήκατε τα σκουπίδια, είναι η ώρα να βάλετε τάξη στα έγγραφά σας. Προμηθευτείτε την απαραίτητη γραφική ύλη  -φακέλους, συνδετήρες, ράφια εισερχομένων/εξερχομένων- και αρχίστε την αρχειοθέτηση.

Διαβάστε επίσης: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο

Να σημειώνετε με ευκρίνεια τον τίτλο κάθε φακέλου
Για ευκολία στην πρόσβαση, έγγραφα που αφορούν τρέχουσες εργασίες πρέπει να είναι κατακόρυφα αρχειοθετημένα σε ράφια με τις πλάτες των φακέλων σε σημείο που να είναι ευανάγνωστοι οι τίτλοι. Ολοκληρωμένες εργασίες που πάνε για αρχειοθέτηση μπορούν να αποθηκευτούν σε συρτάρια ή ντουλάπες.

Καθαρίστε και συμμαζέψτε τον εξοπλισμό του γραφείου σας
Μαζέψτε όλα τα παρελκόμενα μη-ηλεκτρονικά αξεσουάρ και πετάξτε ό,τι είναι σπασμένο ή δε χρησιμοποιείται. Αυτό περιλαμβάνει το συρραπτικό, το σελοτέιπ, τα στυλό και τα δοχεία μέσα στα οποία τα βάζετε. Αν δεν έχετε δοχείο για στυλό προμηθευτείτε ένα και βάλτε όλα τα στυλό σας εκεί. Αφήστε πάνω στο γραφείο μόνο τα αντικείμενα εκείνα που χρησιμοποιείτε συχνά – συρραπτικό, σελοτέιπ, στυλό και ένα μικρό σημειωματάριο. Τα υπόλοιπα αντικείμενα όπως συνδετήρες, γόμες κλπ μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα συρτάρι.

Ύστερα εστιάστε στα ηλεκτρονικά αντικείμενα – τον υπολογιστή, το πληκτρολόγιο, το τηλέφωνο, τους φορτιστές συσκευών, κλπ. Ξεσκονίστε το πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο αέρα. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα πανάκι και κάποιο καθαριστικό υγρό την οθόνη του υπολογιστή, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και την τηλεφωνική συσκευή. Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε για καθαρισμό οθόνης χαρτί γιατί μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές.

Πώς να γίνετε πιο διεκδικητικοί στην εργασία σας

Δημιουργήστε ένα σετ καθαρισμού
Επειδή όλοι μας λερωνόμαστε τη διάρκεια της εργασίας μας -με καφέ για παράδειγμα- καλό είναι να έχουμε έτοιμο ένα σετ καθαρισμού αποθηκευμένο στο συρτάρι μας. Ένα καλό σετ καθαρισμού γραφείου μπορεί να περιλαμβάνει:

-Ένα πακέτο χαρτομάντιλα
-Καθαριστικό πληκτρολογίου με πεπιεσμένο αέρα
-Υγρό καθαρισμού οθόνης
-Ένα πανάκι για καθαρισμό της οθόνης
-Ένα μπουκαλάκι με υγρό πιάτων και ένα σφουγγαράκι για καθαρισμό λεκέδων πάνω σε ρούχα, στο γραφείο ή στη μοκέτα.

Ημερολογιακές ειδοποιήσεις για καθαρισμό
Αν γενικά είστε ακατάστατος άνθρωπος, δεν είναι κακή ιδέα να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να θυμάστε να κάνετε γενική καθαριότητα κάθε δύο με τέσσερις βδομάδες. Αφιερώνοντας 15 λεπτά κάθε μήνα, μπορεί να διατηρείτε τον εργασιακό σας χώρο καθαρό και τακτοποιημένο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας