Ταμείο Ανάκαμψης: “Καμπανάκι” από τους Συμβούλους Management 

Ταμείο Ανάκαμψης: “Καμπανάκι” από τους Συμβούλους Management 
Euro coins are seen in this photo illustration on November 2, 2017. The British Pound dropped in value in a three month low against the Euro amidst news of an interest rate hike by the Bank of England set to be announced today. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Προκρίνουν διόρθωση του μηχανισμού για ταχύτερη αξιολόγηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας - Έρευνα βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ

Δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα αναμενόταν τα χρηματοδοτικά εργαλεία -όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ– σύμφωνα με τους συμβούλους μάνατζμεντ, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της ευκαιρίας που έχει η χώρα.

Τα στελέχη των συμβουλευτικών εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων όπως PwC, KPMG, ΕΥ, Deloitte, Accenture αλλά και μικρότερων) που αφουγκράζονται τις τάσεις στην αγορά ως συνεργάτες μεγάλων αλλά και μικρών επιχειρήσεων, θεωρούν ότι στις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Αυτό διαπιστώνει η έρευνα βαρόμετρο του Συνδέσμου Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδας (ΣΕΣΜΑ). Προκρίνεται επίσης η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση και αν είναι δυνατόν εξάλειψη της γραφειοκρατίας για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ.ά.

Οι σύμβουλοι αναγνωρίζουν ότι σήμερα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών των επιχειρήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας. Έτσι, προκρίνεται ως πρώτος στόχος, η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Ακολουθούν οι δράσεις που αυξάνουν την εξωστρέφεια και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να ανοιχθούν σε νέες αγορές, η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και η ενεργειακή μετάβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανέφερε ωστόσο σε παρουσίαση της έρευνας ο Γιώργος Ραουνάς, πρώην πρόεδρος του ΔΣ ΣΕΣΜΑ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός αρκεί να είναι ουσιαστικός και να οδηγήσει σε βιώσιμα αποτελέσματα. “Όχι τέχνη για την τέχνη“, ανέφερε χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε δε επιφυλακτικός για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεδομένων των αστοχιών και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις περιπτώσεις προκηρύξεων μεγάλων έργων, τις ενστάσεις που ακολουθούν κ.ο.κ.. Τις δύσκαμπτες διαδικασίες σχολιάζει και ο Φώτης Μπενέκος, αντιπρόεδρος ΣΕΣΜΑ και Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΚΜΩΡ ΑΕ σημειώνοντας την κρίσιμη συγκυρία για την αξιοποίηση της ευκαιρίας που έχει η χώρα.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα (μετά την Πορτογαλία) που κατέθεσε το τελικό της σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και εξασφάλισε τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, περίπου 17% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η χώρα έχει εξασφαλίσει ότι περισσότερα από 55 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην οικονομία τα επόμενα 4-6 χρόνια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την νέα αναθεώρηση του Αυγούστου, τα κονδύλια αυξάνονται από 30,5 δισ. σε 36 δισ. ευρώ για να απορροφηθούν έως το 2026 ενώ άλλα 26 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ωστόσο η απορρόφηση αυτών των 62 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιήσουν αρκετά ακόμη δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως φαίνεται στην πράξη.

Η σύνθετη γραφειοκρατία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η έλλειψη σύνδεσης του μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την πρόοδο των έργων με ρυθμιστικό πλαίσιο και οι δύσκαμπτες διαδικασίες αναδύουν προκλήσεις σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να ανεβάσει ταχύτητα στην απορρόφηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης διαφέρει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος κυρίως ως προς το χρόνο. Πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026 κι επομένως η αξιοποίηση των πόρων πρέπει να γίνει με ταχύτητα χωρίς προηγούμενο. Τα άλλα δύο χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων και ο συνδυασμός επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύνδεσμος, που σύμφωνα με τα στελέχη του έχει χτυπήσει αρκετές φορές το “καμπανάκι” για διορθώσεις στον μηχανισμό, τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής έρευνας για το β’ τρίμηνο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Αϊβαλή και υπεύθυνο της έρευνας τον Αλέξανδρο Καλόμοιρο, Μέλος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, διαπιστώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, παρέμεινε αμετάβλητος στο 42,6%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, συνέχισε να υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση. Η τιμή του δείκτη πριν ένα χρόνο ήταν μόλις 19,6%. Η στασιμότητα αυτή είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός της μικρής αύξησης της τιμής του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρία, αφ΄ ετέρου δε της οριακής υποχώρησης του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών.

Επίσης, δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στις αντιλήψεις των συμβούλων για τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου εκτός από την αύξηση της σημασίας των ελλείψεων σε καταλλήλως εκπαιδευμένο προσωπικό οι οποίες έχουν καταστεί το δεύτερο σε σημασία εμπόδιο. Η λειτουργία της δικαιοσύνης παρέμεινε στην πρώτη θέση. Στην τρίτη θέση με ίδιο σκορ ακολούθησαν η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος. Η τελευταία είχε πολύ χαμηλότερο σκορ το πρώτο τρίμηνο. Σκορ υψηλότερο του 3,5 είχαν επίσης η υψηλή φορολογία και η χαμηλή παραγωγικότητα του Δημοσίου Τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: