Tαραχή στο ΚΙΝΑΛ από τις δηλώσεις Μαλέλη: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ»

Tαραχή στο ΚΙΝΑΛ από τις δηλώσεις Μαλέλη: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ»

Αποστάσεις κράτησε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδης – «Χαιρετίζει» τις δηλώσεις Μαλέλη ο Νίκος Παππάς.

Αίσθηση αλλά…και εκνευρισμό στο Κίνημα Αλλαγής προκάλεσαν οι δηλώσεις του γραμματέα Επικοινωνίας, Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη δε θα συνεργαστεί με μία κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα κι αν αυτή δεν έχει αυτοδυναμία.

Οι αναφορές Μαλέλη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, τη στιγμή που η τοποθέτηση του γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής βρήκε…ευήκοα ώτα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως φαίνεται από το σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. Ο κ. Παππάς μιλώντας στο News247, χαιρέτησε τις απόψεις Μαλέλη: «Καλωσορίζω κάθε άποψη -και αυτή του κ. Μαλέλη- που αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΔΝΤ. Ο τόπος χρειάζεται σταθερή μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μέσω σημερινής του τοποθέτησης, έσπευσε να κρατήσει σαφέστατες αποστάσεις. «Εάν η θέση μας ότι εμείς συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή την νομή αξιωμάτων χωρίς πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις δεν θα γίνουμε και με αυτή την έννοια δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, ενοχλεί ή χαλάει τα σχέδια σε κάποιους είναι δικό τους πρόβλημα. Κανείς δε θα αποφασίσει προκαταβολικά ούτε και μπορεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ψευδεπίγραφα διλήμματα. Με ερμηνείες και παρερμηνείες επιμέρους αποσπασματικών αναφορών των θέσεων μας δεν θα καταφέρουν να αλλοιώσουν το μήνυμα μας που είναι σταθερό, διαυγές αλλά και αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

«Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν χωράει στα δήθεν μέτωπα που επιχειρούν να την εντάξουν. Ούτε σε μέτωπα δήθεν προοδευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα προοδευτικό δεν έχει να επιδείξει ούτε ως αντιπολίτευση , ούτε ως κυβέρνηση αλλά ούτε και σε μέτωπα δήθεν συστημικής κανονικότητας με τη ΝΔ που κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνει πόσο βαθιά συντηρητική παραμένει. Είμαστε κάτι ριζικά διαφορετικό και από τους δύο. Δείχνουμε ένα άλλο δρόμο στους Έλληνες πολίτες. Το δρόμο της πολιτικής σταθερότητας με ευρεία πολιτική συνεννόηση και ανάληψης ευθυνών από όλους για να δώσουμε, επιτέλους, πραγματική ελπίδα και προοπτική για το αύριο. Με ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα που ήδη έχουμε παρουσιάσει», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης εξέφρασε πάντως τις αντιρρήσεις του για τίς δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη. «Ακούω όλη αυτή την ιστορία τουλάχιστον από πέρσι το φθινόπωρο, στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό είναι ένα δίλημμα αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι άκαιρο. Δεν υπάρχει. Το θέμα είναι αν το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διαμορφώσει τον δικό του προγραμματικό λόγο, τη δική του αυτόνομη παρουσία, να είναι μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, που σε περίπτωση έλλειψης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, θα πάρει τη διερευνητική εντολή και θα μπορεί να επιβάλει τους δικούς του όρους. Αυτό είναι το ζήτημα. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Από εμάς εξαρτάται να διαμορφώσουμε μια πολιτική αυτόνομης παρουσίας, ενός αυτοδύναμου προγραμματικού λόγου. Και όλα αυτά τα ερωτήματα, όταν θα έρθει η στιγμή, το τονίζω, και αντιστραφούν οι όροι θα απευθύνονται στους άλλους», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Κυβερνητικές πηγές: Το ΚΙΝΑΛ «μάζεψε άρον άρον» τον κ. Μαλέλη

«Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες για να μαζέψει άρον άρον η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον υπεύθυνο επικοινωνίας του, κ. Μαλέλη, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές με μοναδικό στόχο να είναι χρήσιμοι στις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να επανέλθει η πιο σκληρή Δεξιά στην εξουσία» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο των δηλώσεων του Σταμάτη Μαλέλη.

Καταλήγοντας στον σχολιασμό τους οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα «μόνο που ο ελληνικός λαός δε θα τους κάνει τη χάρη».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μαλέλης εκτίμησε πως «η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει όλεθρο». Ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος προχώρησε σε διορθωτική δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη θετική αντίδραση κυβερνητικών στελεχών στις δηλώσεις του για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης.