«Ταβάνι» οι 197 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο – Κόρτε Τσίπρα με ανεξάρτητους βουλευτές

«Ταβάνι» οι 197 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο – Κόρτε Τσίπρα με ανεξάρτητους βουλευτές

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς τη συγκέντρωση των 200 ψήφων.

Τις έψαξε από εδώ, τις ψάρεψε από εκεί αλλά και πάλι στο μέτρημα δεν βγαίνουν οι 200 ψήφοι που χρειάζεται η κυβέρνηση για να περάσει τον εκλογικό νόμο. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με ανεξάρτητους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να βρεί τις υπόλοιπες τρείς που χρειάζεται. Οι 197 που, εν δυνάμει,  θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνουν τους βουλευτές του κόμματος της Χρυσής Αυγής, κάτι που προκαλεί εντάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

Αν και η κυβέρνηση περίμενε ότι το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν πρόθυμο να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, τελικά η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Από πλευράς του, το ΠΟΤΑΜΙ, προανήγγειλε τροπολογία ώστε να προκύπτει ένα μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (να παίρνει μία εξτρά έδρα για κάθε δύο μονάδες του ποσοστού του), απορρίπτοντας την ενισχυμένη αναλογική.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος, για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων δηλώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια και ότι μπορεί όντως αρκετοί να το ξανασκεφτούν.

Πάντως, η Συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο και μάλιστα το φλέγον ζήτημα για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έπεσε στο τραπέζι με σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επιφυλακτικοί επί του θέματος.

Τέλος, το ζητούμενο από πλευράς κυβέρνησης είναι όλα τα θέματα να δρομολογηθούν και να διεπεραιωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς το φθινόπωρο προβλέπεται καυτό, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα εργασιακά.