«Ταύρος» για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley. Overweight σε τράπεζες

«Ταύρος» για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley. Overweight σε τράπεζες
Photo:
Η Morgan Stanley δεν περιμένει αλλαγές πολιτικής μετά τις 21 Μαΐου

Ταύρος είναι για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και την ελληνική οικονομία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley. Όπως επισημαίνει σε πρόσφατο report, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μάλλον το α’ εξάμηνο του 2024, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, εύλογα η αναβάθμιση της Ελλάδας θα είχε θετικό αντίκτυπο στις εγχώριες μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Morgan Stanley αναμένει πως η Ελλάδα θα τρέξει με 2,5% και το 2024 το 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, τη θετική πορεία του πραγματικού εισοδήματος, τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών στοιχείων και των EPS της Ελλάδας, τα μεγάλα discount παραμένουν σε απόλυτους και σχετικούς όρους.

Για παράδειγμα, με βάση το NTM P/E, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με 7,8x, δηλαδή 1,1 π.μ. κάτω από τον μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα προσφέρει NTM DY 4,9%, δηλαδή 1,4 π.μ. πάνω από τον μέσο όρο της.

Εν τω μεταξύ, το NTM P/BV της Ελλάδας είναι υψηλότερο σε σχέση με το ιστορικό στο 0,9x, το οποίο εξηγείται από την ταχεία ανάκαμψη του RoE της χώρας, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται στο 12,2%, το οποίο είναι 2,5 π.μ. πάνω από τον μέσο όρο του.

Σε σχετική βάση, τα discount αποτίμησης της Ελλάδας έναντι των χωρών των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης παραμένουν υψηλές (-35% και -40% σε βάση NTM P/E, αντίστοιχα).

Εκλογές…

Ένας παράγοντας αβεβαιότητας θα μπορούσαν να είναι οι εκλογές, ωστόσο η Morgan Stanley δεν περιμένει αλλαγές πολιτικής μετά τις 21 Μαΐου. «Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα – πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια αφορούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατός, αλλά λιγότερο πιθανός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, με το RRF θα κρατήσει «υπό έλεγχο» τις βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζες

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley τονίζει πως ήταν τα προτιμώμενα «στοιχήματά» της στην  Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική φέτος (με τις Πειραιώς και Eurobank να είναι οι αγαπημένες της), λόγω: 

1) της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους που είχε ως αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το δ’ τρίμηνο του 2022

2) της αύξησης των δανείων ωθούμενη από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την ανάκαμψη των ξένων άμεσων επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

3) της ευαισθησίας των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που οδηγήθηκε από τις καταθέσεις. Ενώ οι θετικοί άνεμοι στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα μπορεί να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα, τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά, όπως σημειώνει η Morgan Stanley και 

4) της ποιότητας του ενεργητικού που συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: