Ταξίδι οδικώς με μία μόνο φόρτιση; Γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα μεγάλων αποστάσεων παραμένουν όνειρο

Ταξίδι οδικώς με μία μόνο φόρτιση; Γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα μεγάλων αποστάσεων παραμένουν όνειρο
epa07557643 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Christiaan Hetzner

Η Mercedes-Benz απέχει μόλις εβδομάδες από την εκθρόνιση της Tesla σε ένα πολύ σημαντικό στόχο-ορόσημο: θα διεκδικήσει τα πρωτεία της μεγαλύτερης εμβέλειας για ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα.

Διαθέτοντας τον χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας οποιουδήποτε αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής που έχει κατασκευαστεί ποτέ – ισχυρισμό που ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, αμφισβητεί – η έκδοση EQS 450+ της Mercedes προσφέρει πιστοποιημένη ευρωπαϊκή αυτονομία έως και 780 χλμ. όταν επιλέγεται με ειδικούς αεροδυναμικούς τροχούς.

Το νέο EQS 450+ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ένα πραγματικό επίτευγμα μηχανικής, που θα δώσει στους οδηγούς 20% μεγαλύτερη αυτονομία με πλήρη φόρτιση σε σχέση με το Model S της Tesla. Είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό «πολυτελές» σεντάν της Mercedes, με μεγάλη ισχύ – έως 385 kW – κάτω από το καπό. Έχει ένα εξαιρετικά κομψό σχήμα, σχεδιασμένο για να διαπερνά τον άνεμο. Όπως καυχιέται η Mercedes, το νέο EQS 450+ είναι το «πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο».

Και όμως, μετά από όλα αυτά, το EQS 450+ εξακολουθεί να απέχει πολύ από το ιερό δισκοπότηρο – το ηλεκτρικό όχημα των  1.000 χιλιομέτρων. Ο στόχος μοιάζει ολοένα και πιο απομακρυνόμενος, παρότι η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων εξελίσσεται ασταμάτητα.

Το πρόβλημα; Για αρχή, οι μπαταρίες.

Με τα συμβατικά κελιά ιόντων λιθίου να ωθούνται στα φυσικά όρια της χωρητικότητάς τους, οι πελάτες πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μερικά χρόνια για την άφιξη της τεχνολογίας μπαταριών που θα επιτρέψει στα ηλεκτρικά οχήματα να σπάσουν αξιόπιστα το φράγμα των 1.000 χιλιομέτρων, παρά την υπόσχεση από την Tesla που έγινε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Μέχρι τότε, ακόμη και τα μακρύτερα σεντάν με αρκετό χώρο μεταξύ των αξόνων για να χωρέσουν τα μεγαλύτερα σετ μπαταριών θα εξακολουθούν να υπολείπονται σε αυτό το σημείο, ακόμη και κάτω από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες οδήγησης.

Η Mercedes δεν είναι ούτε αυτή κοντά στο να λύσει τον γρίφο της απόστασης. Ο επικεφαλής επιχειρήσεων, Markus Schäfer, είπε στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο ότι του χρόνου η εταιρεία θα παρουσιάσει μια ιδέα που ονομάζεται Vision EQXX, η οποία θα σπάσει το φράγμα των 1.000 χιλιομέτρων με τη βοήθεια καλύτερης αεροδυναμικής και αποτελεσματικότερου συστήματος μετάδοσης κίνησης. Το πότε θα μπορούσαν οι καταναλωτές να αγοράσουν ένα τέτοιο μοντέλο είναι άγνωστο.

Σε μια πρόσφατη ενημέρωση, η premium μάρκα της Daimler ανέφερε ότι το πολυαναμενόμενο Mercedes EQS θα αρχίσει να παραδίδεται στους πρώτους πελάτες στη Γερμανία στο τέλος του επόμενου μήνα.

Πηγή: Fortune.com