Ταξίδια στο Διάστημα σε καθημερινή βάση σχεδιάζει η Virgin Galactic

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη μεταφορά τουριστών στο Διάστημα σε καθημερινή βάση σχεδιάζει η Virgin Galactic, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Michael Colglazier.

«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα κρίσιμα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του ιδρυτή της Sir Richard Branson το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουλίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο CEO της Virgin, ο οποίος πήρε το τιμόνι πριν από ένα χρόνο, δεν παρουσίασε κάποιο χρονοδιάγραμμα ενώ παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια. 

Η δοκιμαστική πτήση του Branson την Κυριακή 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εννέα ημέρες πριν από την πτήση του Jeff Bezos με τη διαστημική εταιρεία του Blue Origin. Η πρώτη εκκίνηση θα μπορούσε να δώσει στη Virgin Galactic επιπλέον δημοσιότητα, στην προσπάθειά της να χτίσει την πρώτη εμπορική επιχείρηση διαστημικού τουρισμού.

Σημειώνεται πως η αεροπορική –και, πλέον, διαστημική– αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλες δύο δοκιμαστικές πτήσεις φέτος, προτού αρχίσει μεταφέρει επιβάτες το 2022.

Σύμφωνα με τον Colglazier, η εταιρεία θα αντικαταστήσει το υπάρχον διαστημόπλοιο με δύο νέα σκάφη το επόμενο έτος, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πιο ανθεκτικά. «Κάθε διαστημόπλοιο θα μπορεί να πραγματοποιεί περίπου 400 πτήσεις το χρόνο» δήλωσε.

Για τον σκοπό η Virgin σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. 

Τα νέα ωστόσο ώθησαν σε καθοδική πορεία τη μετοχή (κατά -10%). Αν μη τι άλλο, πάντως, το εισιτήριο για το Διάστημα αναμένεται να είναι τσουχτερό… με τις τιμές που ακούγονται να ξεπερνούν τα 130.000 δολ. Μέχρι στιγμής 600 άτομα έχουν ήδη καταβάλει το αντίτιμο, ενώ 1.000 πολίτες έχουν δώσει προκαταβολή.