Τεχνολογία: Σκιές πάνω από τη Silicon Valley και άλλες προβλέψεις για το 2021

Τεχνολογία: Σκιές πάνω από τη Silicon Valley και άλλες προβλέψεις για το 2021
TO GO WITH AFP STORY-TECHNOLOGY-US-IT BY HELENE LABRIET-GROSS Silicon Valley's capital city San Jose, California as seen in this aerial photo is undergoing an urban development revolution calculated to keep it as the thriving heart of a region renowned for technological innovation.The city is working to reverse a trend in which promising startups take root in suburbs and neighboring cities such as Mountain View, Sunnyvale, and Cupertino -- the homes of Google, Yahoo and Apple respectively. Districts brimming with high-density housing are now blossoming near downtown office towers. There are 32,000 units in or near the city center and "enterprise incubation centers" have sprung up to nurture start-ups in the areas of software, bioscience, environment and market access. (Photo by HELENE LABRIET-GROSS / AFP) Photo: AFP
Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του Fortune για το 2021: Προβλέψεις για την οικονομία, την πολιτική, την τεχνολογία και πολλά άλλα.

To 2021 θα είναι μια χρονιά περίσκεψης για τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς οι συνέπειες από την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των τεχνολογικών εταιρειών θα αρχίσουν να γίνονται πλέον αισθητές.

Τι προβλέπει το αμερικανικό Fortune στο ετήσιο αφιέρωμά του για τη νέα χρονιά που έρχεται:

Το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο ιδιωτικό
Πλατφόρμες όπως η Discord, η Telegram και η WhatsApp έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια βοηθώντας τους χρήστες να ξεκινούν chat κατόπιν πρόσκλησης και να στήνουν κανάλια προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και κοινωνικές ομάδες. Η τάση αυτή θα επιταχυνθεί, εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνέπειες των κοινωνικών μέσων στην ιδιωτικότητα, την ψυχική υγεία και την πολιτική αντιπαράθεση. Στις ΗΠΑ, η αντιπαράθεση αυτή, ειδικά σε σχέση με το Facebook, φαντάζει πλέον αγεφύρωτη.

Τα αυτοκίνητα δίχως οδηγό θα σκοτώσουν (ξανά)
Το 2018, ένα δοκιμαστικό όχημα της Uber έγινε το πρώτο αυτοκίνητο δίχως οδηγό που χτύπησε και σκότωσε έναν πεζό. Τώρα, η Waymo έχει …ξαμολήσει δεκάδες τέτοια αυτοκίνητα στους δρόμους της Arizona και η Tesla υπόσχεται ότι θα εγκαταστήσει λογισμικό αυτοκίνησης άνευ οδηγού σε όλα τα οχήματά της. Όμως, η σχετική τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, και ακόμα και τα τελειότερα ρομπότ δεν μπορούν να αποτρέψουν κάθε δυστύχημα. Συνεπώς, σύντομα θα προστεθεί κι άλλη εταιρεία πλάι στην Uber, στη λίστα των εταιρειών που θα έχουν προξενήσει κάποιο δυστύχημα με τα αυτοκίνητά τους.

Το Bitcoin θα βυθιστεί αλλά θα παραμείνει δημοφιλές
Το Bitcoin θα «χτυπήσει» ιστορικό υψηλό 50.000 δολαρίων του χρόνου, προτού καταβαραθρωθεί ως συνήθως. Όμως, όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, η τιμή του γνωστού κρυπτονομίσματος θα παραμείνει γύρω στα 20.000 δολάρια. Περισσότεροι επενδυτές θα σπεύσουν στον λεγόμενο ψηφιακό χρυσό, ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

Η Google θα διευθετήσει εξωδικαστικά τις κατηγορίες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εναντίον της
Η αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον της Google είναι περιορισμένου εύρους, εστιάζοντας μόνο στα αποτελέσματα αναζήτησης και σε συμπεριφορές που παρατηρούνται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, όπως π.χ. το ότι η Google πληρώνει την Apple για να είναι προεγκατεστημένη στα iPhone. Αναμένουμε ότι η Google θα διευθετήσει το ζήτημα εξωδικαστικά, όπως έκανε και στην Ευρώπη σε σχέση με παρόμοιες κατηγορίες. Οι καταναλωτές το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν μια επιλογή μηχανών αναζήτησης όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή, ενώ θα απαγορευθούν οι exclusive συμφωνίες.

Ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο θα σημειώσει επιτέλους επιτυχία
Τα πρώτα πτυσσόμενα smartphone είχαν ελάχιστα κοινά στοιχεία, πέρα από την προσπάθεια να συνδυάσουν τη φορητότητα ενός τηλεφώνου με τη μεγαλύτερη οθόνη ενός tablet. Ήταν πανίσχυρα αλλά εύτρωτα – και μάλλον ακριβά, με το Razr της Motorola να κοστίζει 1.500 δολάρια και το Galaxy Z Fold 2 της Samsung στα 2.000 δολάρια. Όμως, εταιρείες όπως η Motorola, η Xiaomi και η Samsung συνεχίζουν τις προσπάθειές τους ακατάπαυστα. Και όπως τα κατάφεραν με τις οθόνες OLED και τα μόντεμ 5G, περιμένουμε ότι τουλάχιστον μία εταιρεία θα διαθέσει πτυσσόμενο τηλέφωνο με τριψήφια τιμή που θα έχει αξιοσημείωτες πωλήσεις το 2021.