Η τελευταία έκπληξη των Starbucks είναι δωρεάν – και δεν είναι καφές

Η τελευταία έκπληξη των Starbucks είναι δωρεάν – και δεν είναι καφές

Ο γίγαντας του καφέ προσθέτει ασύρματους σταθμούς φόρτισης στα καταστήματα.

του Τζον Κελ

Η Starbucks καθιστά ευκολότερο για τους πελάτες να φορτίζουν τα smartphones τους με την εγκατάσταση τεχνολογίας στα καταστήματά της που επιτρέπει στους χρήστες να μην χρειάζεται να συνδέσουν τις συσκευές τους σε ηλεκτρικές πρίζες.

Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να προσθέσει 100.000 ασύρματους σταθμούς φόρτισης σε 7.500 καταστήματά της στις ΗΠΑ, καθώς και στην αλυσίδα ροφημάτων τσαγιού Teavana. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει από τα καταστήματα στο San Francisco Bay Area.

Οι πελάτες θα μπορούν να φορτίσουν τα smartphones τους δωρεάν, ακουμπώντας τα στην επιφάνεια ειδικά εξοπλισμένων τραπεζιών και πάγκων. Η ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού επιπέδου που εκπέμπεται από αυτές τις αποκαλούμενες «Επιφάνειες Ισχύος,» που μοιάζουν με μικρούς μαύρους δίσκους, αόρατα φορτίζουν μπαταρίες χαμηλής στάθμης. Δεν απαιτείται κανένα καλώδιο. Οι πελάτες που κάθονται στους σταθμούς φόρτισης δεν κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία πίνοντας τα ροφήματά τους, φυσικά.

Η τεχνολογία, θεωρητικά, θα βοηθήσει στον τερματισμό την αέναης μάχης σε όλα τα καταστήματα Starbucks για την πρόσβαση σε ηλεκτρικές πρίζες. Για χρόνια, οι πελάτες αγωνίζονται να βρουν καθίσματα δίπλα σε πρίζες.

«Αντί να παλεύετε για μία πρίζα, έχουμε ενεργοποιημένες επιφάνειες με διαφορετικούς σταθμούς φόρτισης, ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρετε καλώδιο ή να συρθείτε κάτω από το τραπέζι [για να φορτίσετε τη συσκευή σας],» δήλωσε ο Ραν Πολιάκιν, διευθύνων σύμβουλος της Powermat Technologies, της εταιρείας που φτιάχνει τις επιφάνειες φόρτισης. Δήλωσε στο Fortune ότι η ασύρματη φόρτιση κινητών είναι το ίδιο γρήγορη με τη χρήση του συμβατικού καλωδίου.

Όμως δε θα μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν τους σταθμούς φόρτισης. Στην πραγματικότητα λίγα smartphones είναι συμβατά. Μόνο εκείνα που έχουν ενεργοποιημένο το PMA – ένα από τα δύο πρότυπα που χρησιμοποιούνται σήμερα – θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τους σταθμούς φόρτισης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πελάτες θα πρέπει να αγοράσουν ειδικές θήκες (μοιάζουν με προστατευτικούς προφυλακτήρες και το κόστος είναι περίπου 25 δολάρια) ή ένα plug-in δέκτη για να φορτίσουν ασύρματα τα τηλέφωνά τους.

Η απόφαση της Starbucks για την εγκατάσταση των επιφανειών φόρτισης Duracell στα καταστήματά της είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τα πρότυπα ασύρματης ισχύος που καθορίζονται από την Power Matters Alliance, ή PMA. Τα Starbucks σαφώς στοιχηματίζουν ότι το άλλο μεγάλο πρότυπο, που είναι γνωστό ως Qi, θα χάσει τη μάχη. Μια τρίτη ένωση νωρίτερα φέτος συμφώνησε να συνενωθεί με την PMA. Δεν είναι σαφές ποιό από τα εναπομείναντα ζευγάρια θα κερδίσει τελικά.

Οι σταθμοί της Duracell Powermat, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Procter & Gamble και της Powermat Technologies, ελέγχθηκαν πρώτα σε μερικά από τα καταστήματα Starbucks στην περιοχή της Βοστώνης στα τέλη του 2012. Περίπου δώδεκα σταθμοί φόρτισης θα προστεθούν σε κάθε κατάστημα, αν και ο αριθμός αυτός θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος.

Η Λίντα Μιλς, εκπρόσωπος της Starbucks, δήλωσε ότι η απόφαση της εταιρείας να προσθέσει ασύρματη φόρτιση στα καταστήματά της είναι μια επέκταση μιας πολύχρονης προσπάθειας για να εξοπλίσει τις καφετέριές της με τεχνολογία αιχμής. Αυτή η επένδυση ξεκίνησε το 2001, δήλωσε η Μιλς, όταν η Starbucks εισήγαγε το WiFi στα καταστήματά της.

Διαβάστε ακόμη: 

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών Apple και Starbucks

Καφές αξίας 55 δολαρίων

Τα Starbucks θα σερβίρουν μπύρα και κρασί