Η τελευταία επένδυση του Κατάρ είναι στο… ισραηλινό ποδόσφαιρο

Η τελευταία επένδυση του Κατάρ είναι στο… ισραηλινό ποδόσφαιρο

Παρά τον λεκτικό «πόλεμο» μεταξύ Ισραήλ και Κατάρ για τη στήριξη της Χαμάς, το αραβικό εμιράτο συνεχίζει να επενδύει σε δύο ισραηλινό-παλαιστινιακές ποδοσφαιρικές ομάδες.

Το Κατάρ αναδεικνύεται για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία ως το μόνο αραβικό κράτος χωρίς συμφωνία ειρήνης και διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο όμως  αποφασίζει να επενδύσει στη χώρα – και μάλιστα στο ποδόσφαιρό της.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Χουριέτ, τονίζοντας πως η τελευταία επένδυση του Κατάρ στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ποδόσφαιρο έρχεται σε μια στιγμή όπου ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στις δύο χώρες ως προς τη στενή σχέση του κράτους του Κόλπου με τη Χαμάς, εντείνεται.

Η σχέση του Κατάρ με τη Χαμάς καθιστά το κράτος αυτό το μόνο -μαζί με την Τουρκία- που μπορεί να συνομιλήσει άμεσα με τη συγκεκριμένη οργάνωση, στα πλαίσια των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη ανακωχής στη Γάζα.

Η απόφαση του Κατάρ να δωρίσει 4,6 εκατομμύρια δολάρια σε δύο ισραηλινό-παλαιστινιακές ποδοσφαιρικές ομάδες, την Μπνέι Σαχνίν -ομάδα που παραδοσιακά υποστηρίζει την ισραηλινο-παλαιστινιακή συνύπαρξη- και τη Μακάμπι Αχί Ναζαρέτ -ομάδα που ιστορικά αποτέλεσε κομμάτι της κεντρώας πτέρυγας του σιωνιστικού κινήματος- λήφθηκε πριν την έναρξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πριν από τρεις εβδομάδες.

Σε μια κίνηση που πρόκειται να προκαλέσει την οργή των ισραηλινών εθνικιστών και ακροδεξιών, το Κατάρ κατέβαλε αυτή την εβδομάδα την πρώτη δόση της δωρεάς στην Μπνέι Σαχνίν. Σημειώστε ότι αυτή υπήρξε η πρώτη παλαιστινιακή ομάδα που συμπεριέλαβε Εβραίους παίκτες στη σύνθεσή της. Ο Μαζέν Γκναγιέμ, δήμαρχος της πόλης της Σαχνίν στη Γαλιλαία και πρώην πρόεδρος της ομάδας, δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Globes ότι το Κατάρ ήδη απέστειλε 500.000 δολάρια. Πρόσφατα, η Μπνέι Σαχνίν έχασε τον Ελιράν Ντανίν, τον τελευταίο Εβραίο της παίκτη, όμως η Μακάμπι Ναζαρέτ συνεχίζει να έχει και Παλαιστίνιους και Εβραίους ποδοσφαιριστές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σιμόν Πέρες -που από πολλούς θεωρείται ως «περιστέρι» σε σχέση με την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη-κατηγόρησε το Κατάρ ως τον «μεγαλύτερο χρηματοδότη του τρόμου παγκοσμίως». Ο Πέρες πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Μπαν-Κι Μουν, γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι «το Κατάρ δεν έχει το δικαίωμα να στέλνει λεφτά για ρουκέτες και τούνελ που χρησιμοποιούνται εναντίον αθώων πολιτών. Η χρηματοδότηση του τρόμου από μέρους τους πρέπει να σταματήσει. Αν θέλουν να χτίσουν, ας το κάνουν, αλλά δεν πρέπει να τους επιτραπεί να γκρεμίσουν άλλο».

Επίσης, ο Ναφτανιέλ Μπένετ, υπουργός οικονομικών του Ισραήλ, κάλεσε τη FIFA να απαγορεύσει στο Κατάρ να οργανώσει τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022, που έχει αναλάβει το ίδιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χαλίντ αλ-Αττίγια, που έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ανακωχή, απάντησε στις αιτιάσεις του Ισραήλ, λέγοντας ότι «το Κατάρ δεν υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά τους Παλαιστίνιους». Σε συνέντευξή του, ο αλ-Αττίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σαμποτάρει συστηματικά κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.

Ο πρώην Εμίρης του Κατάρ, Σείχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ-Θάνι έγινε το 2012 ο πρώτος Άραβας επικεφαλής κράτους που επισκέφτηκε την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα. Σύμφωνα με τον αλ-Αττίγια, πριν από την επιδρομή των Ισραηλινών κτίζονταν στη Γάζα κατοικίες και νοσοκομεία με πόρους ύψους 500 εκατ. δολαρίων που είχε δεσμευτεί να δώσει ο αλ-Θάνι.

Το Κατάρ επένδυσε για πρώτη φορά στο ισραηλινό ποδόσφαιρο το 2006 όταν χρηματοδότησε την κατασκευή του Σταδίου Ντόχα στη Σαχνίν, ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματοδότηση αυτή ήρθε αφότου η Μπνέι Σαχνίν, η πιο επιτυχημένη ισραηλινο-παλαιστινιακή ομάδα, κέρδισε το ισραηλινό κύπελλο το 2004. Ο αρχηγός της ομάδας, Αμπάς Σουάν, έγινε εθνικός ήρωας το 2006, όταν σκόραρε ένα κρίσιμο γκολ στον αγώνα της προκριματικής φάσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιρλανδία. Μια βδομάδα μετά, ο Σουάν έγινε δεκτός στο Στάδιο της Ιερουσαλήμ με αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, της πιο αντι-παλαιστινιακής και αντι-μουσουλμανικής ομάδας του Ισραήλ. Όλο το στάδιο του φώναζε «Σουάν δεν μας αντιπροσωπεύεις» και «Μισούμε όλους τους Άραβες»…

Διαβάστε ακόμη:

Οι χορηγοί πιέζουν την FIFA για εις βάθος έρευνα στο Μουντιάλ του 2022

«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται» δηλώνει το Ισραήλ

Το σκάνδαλο της FIFA τινάζει στον «αέρα» το Μουντιάλ του Κατάρ