Τελεσίγραφο από τους δανειστές: Μέτρα – σοκ ύψους 2 δισ. ευρώ

Τελεσίγραφο από τους δανειστές: Μέτρα – σοκ ύψους 2 δισ. ευρώ
A man walks in front of the Greek Parliament in Athens on November 27, 2012. The eurozone and IMF saved Greece with a re-drawn rescue to avert bankruptcy and to cut the debt mountain on Tuesday which Greek leaders said marked a new beginning for their people facing yet further austerity in the midst of recession. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Το «χάσμα» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μεγαλώνει – Τι προτείνουν οι θεσμοί, τι απαντάει η κυβέρνηση.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup».

Αυτό είναι το «ζουμί» της χθεσινής ανακοίνωσης της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Όσο η συμφωνία δεν κλείνει, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει καθώς οι «θεσμοί» εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας χειροτερεύει, ενώ δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους ακόμα και για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΔΝΤ ζητάει «ανακούφιση» του ελληνικού χρέους ως «δικλίδα» ασφαλείας για να συνεχίσει να βάζει τα χρήματά του, αλλά πέφτει πάνω στην αντίδραση της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Οι «θεσμοί» ζητούν αυτή η απόσταση να καλυφθεί με αιχμή τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2016, κάτι που γείρει αυτόματα θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, μέσω της αύξησης της εισφοράς (από 4% σε 6%) που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών καλά κρατούν και στο θέμα του ΦΠΑ, με τους ξένους να επιμένουν για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Οι δανειστές πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% όχι μόνο για τις μεταφορές και τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα αλλά και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου.