Τελεσίγραφο Μέι στους βουλευτές: «Το Brexit θα χαθεί αν δεν περάσει η συμφωνία σήμερα»

Τελεσίγραφο Μέι στους βουλευτές: «Το Brexit θα χαθεί αν δεν περάσει η συμφωνία σήμερα»
epa07431402 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows British Prime Minister Theresa May gestures during a debate at the House of Commons parliament in London, Britain, 12 March 2019. British parliament will vote on British Prime Minister May's amended Brexit deal later in the day. Theresa May wants parliament to back her 'improved' withdrawalk agreement she has negotiated with the EU over the so-called 'backstop'. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum. EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ύστατη προσπάθεια από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να πείσει το κοινοβούλιο να αποδεχθεί τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε σήμερα ότι το Brexit θα μπορούσε να χαθεί εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία αποχώρησης, που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο αργότερα σήμερα.

«Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα, εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί» σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι μια παράταση στην περίοδο διαπραγματεύσεων για το Brexit θα μπορούσε να δώσει τον έλεγχο της όλης διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα επί της συμφωνίας της Τερέζας Μέι με τις Βρυξέλλες κι αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί, τότε θα τους δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσουν αύριο εάν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία και την Πέμπτη εάν θα επιδιώξουν να δοθεί παράταση στο Brexit.

«Δεν θα αλλάξει τον διάλογο ή τα ερωτήματα που πρέπει να διευθετηθούν, απλά θα δώσει τον έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον του Κοινοβουλίου, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παράτασης.

«Εκείνοι θα αποφασίσουν το διάστημα της παράτασης που θα προσφέρουν, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να μην πάρουμε ό,τι ζητήσαμε, θα μπορούσαν, ακόμη, να επιβάλουν τις προϋποθέσεις για μια παράταση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε σε ένα Brexit, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες εκείνων που ψήφισαν υπέρ της εξόδου ή ακόμη και να προχωρήσουμε προς τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», εξήγησε η Τερέζα Μέι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού σημείωσε σήμερα ότι η Μέι πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit και στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε η κυβέρνησή της θα καθορίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Είναι απόλυτα επικεντρωμένη στη νίκη» είπε ο εκπρόσωπος τύπου σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των κομμάτων και συγκεκριμένων ομάδων βουλευτών απέναντι στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν χθες επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Ο πρόεδρος του European Research Group (ERG) των ευρωσκεπτικιστών Τόρις, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι, αν και δεν είναι σίγουρος ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν έχουν μεγάλη διαφορά, ωστόσο θεωρεί σημαντικό ότι η Βρετανία φαίνεται να μπορεί να αποχωρήσει από το backstop. Πάντως, θα περιμένει να δει τόσο την γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα, όσο και αυτή της ομάδας κορυφαίων δικηγόρων – βουλευτών που έχει συστήσει το ERG, κυρίως στο ζήτημα της δυνατότητας μονομερούς απόφασης από την Βρετανία. Πρόσθεσε πάντως, ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει η σημερινή ψηφοφορία για να υπάρξει χρόνος από τους βουλευτές να εξετάσουν λεπτομερώς τα νέα έγγραφα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Σε άλλη ραδιοφωνική συνέντευξη, ο εκπρόσωπος του DUP για το Brexit Σάμι Γουίλσον, σχολιάζοντας τις αλλαγές στην συμφωνία της Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνεται σε όσα υποσχέθηκε (η πρωθυπουργός)», αλλά θέλει να εξετάσει προσεχτικά όλα όσα ειπώθηκαν.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, σε μήνυμά της στο twitter, εμφανίστηκε να συμφωνεί με όσα δήλωσε χθες από την Βουλή ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κερ Στάρμερ, και κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Μια ομάδα Βρετανών ευρωσκεπτικιστών βουλευτών με επιρροή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ενωτικού κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, συνέστησε σήμερα στα μέλη της να απορρίψουν τη συμφωνία για το Brexit η οποία θα κατατεθεί τις πρώτες απογευματινές ώρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Υπό το φως της δικής μας νομικής ανάλυσης και άλλων, δεν συνιστούμε την αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης», δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Μπιλ Κας εξ ονόματος της ομάδας, επιφέροντας ένα νέο πλήγμα στις πιθανότητες έγκρισης της συμφωνίας.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε «σαφείς και αξιόπιστες προτάσεις» προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες του Λονδίνου κα να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλουμε μια καλή σχέση, μια συντεταγμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, και τώρα είναι σειρά του βρετανικού Κοινοβουλίου να πάρει αποφάσεις», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον Βέλγο ομόλογό της Σαρλ Μισέλ. «Καταβάλαμε έντονη προσπάθεια», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να κάνουν τη «λογική» επιλογή μετά «το χέρι που τους έτεινε» η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμη: 

Συμβιβασμός στο «παρά πέντε» για το Brexit- Ψηφίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων η νέα συμφωνία