Τελεσίγραφο Ζεεχόφερ σε Μέρκελ: Διορία ενός μήνα για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών

Τελεσίγραφο Ζεεχόφερ σε Μέρκελ: Διορία ενός μήνα για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών
epaselect epa06802486 Minister of Interior, Construction and Homeland Horst Seehofer (L) of the Christian Social Union (CSU) and German Chancellor Angela Merkel (R) of the Christian Democratic Union (CDU) during the beginning of a faction meeting in Berlin, Germany, 12 June 2018. EPA/HAYOUNG JEON

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η Γερμανίδα Καγκελάριος - Παρέμβαση Τραμπ κατά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. 

Προθεσμία έως το τέλος του μήνα και μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα των επαναπροωθήσεων ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Προεδρείο του κόμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενέκρινε πρόταση του κ. Ζεεχόφερ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι, εάν ως τότε και εφόσον στην Σύνοδο Κορυφής δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία με τους εταίρους της ΕΕ, θα ξεκινήσουν ευρείες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα.

Όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση, η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε δεκτό το τελεσίγραφο του Ζεεχόφερ, κάνοντας γνωστό πως θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με Ευρωπαίους εταίρους της για το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Μετά την Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε η Καγκελάριος προειδοποιώντας τον υπουργό της ότι ακόμη και αν από την Σύνοδο Κορυφής δεν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η Γερμανία θα εφαρμόσει εθνικά μέτρα. Το να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι σε άλλες χώρες «αποτελεί αρμοδιότητα για την χάραξη της γενικής πολιτικής», η οποία ανήκει στον Καγκελάριο, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, προσδιορίζοντας έτσι την «κόκκινη γραμμή» της έναντι του κ. Ζεεχόφερ. «Η φιλοσοφία είναι όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι σε βάρος τρίτων», πρόσθεσε, απαντώντας εμμέσως στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα.

«Δεν έχουμε θέσει υπό έλεγχο το θέμα της μετανάστευσης. Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε στους πολίτες ότι υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Είναι σκάνδαλο να μπαίνουν στη χώρα άτομα στα οποία έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση», σημείωσε από την πλευρά του ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση συνεργασίας των δύο εταίρων, η  Α. Μέρκελ τόνισε ότι η Καγκελάριος πρέπει να μπορεί να συζητά με τον υπουργό των Εσωτερικών της, καθώς η κατάσταση ασφάλειας της Γερμανίας δεν είναι εύκολη και διευκρίνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση αυτή η δυνατότητα είναι δεδομένη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι την ενώνει σε ανθρώπινο και σε πολιτικό επίπεδο με τον κ. Ζεεχόφερ, η Καγκελάριος δήλωσε: «Έχουμε από κοινού αποφασίσει τους κανονισμούς για την μετανάστευση. Μας ενώνουν τα 62 από τα 63 σημεία του Σχεδίου για το Άσυλο και πιστεύω ότι αυτό που συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε, σε μια ήρεμη, ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση δείχνει ότι η συνεργασία CDU CSU είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Η πολιτική είναι συνδεδεμένη πάντα και με συναισθήματα». Επανέλαβε δε ότι αν μεταξύ άλλων δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης, δεν εξασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε το εγχείρημα «Ευρώπη» θα τεθεί σε κίνδυνο.

Παρέμβαση Τραμπ κατά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη σήμερα στην πολιτική κρίση στη Γερμανία υποστηρίζοντας πως οι Γερμανοί στρέφονται εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Ο γερμανικός λαός στρέφεται εναντίον των ηγετών του ενώ η μετανάστευση κλονίζει τον ήδη εύθραυστο συνασπισμό του Βερολίνου. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη το γεγονός ότι αφήνονται να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι που τόσο έντονα και βίαια αλλάζουν την κουλτούρα τους!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Δεν θέλουμε αυτό που συμβαίνει με τη μετανάστευση στην Ευρώπη να συμβεί στις ΗΠΑ!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις στη χώρα του εξαιτίας της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» στη μετανάστευση, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους που δεν έχουν χαρτιά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παίζει αυτή τη στιγμή το πολιτικό μέλλον της, μετά τη χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση της μεταναστευτικής πολιτικής της από την πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της, η οποία απαιτεί περισσότερη αυστηρότητα στα σύνορα.

Δείτε ακόμη: Ζεεχόφερ για Μέρκελ: «Δεν μπορώ άλλο με αυτή τη γυναίκα!»