Τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα για τη Folli Follie: Απειλή για ντόμινο χρεοκοπίας

Τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα για τη Folli Follie: Απειλή για ντόμινο χρεοκοπίας
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 07: George Koutsolioutsos attends the Links of London 25th Anniversary party at Loulou's on September 7, 2015 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

Αναμένεται μέχρι τέλος Αυγούστου το πόρισμα της Alvarez & Marshal για τα 245 εκατ. ευρώ που «αγνοούνται».

Tο πραγματικό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, το οποίο διερευνούν αυτή την περίοδο οι Alvarez & Marsal και η Ernst & Young, θα δείξει σε ποιο βαθμό μπορεί να καλύψει η Folli Follie την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων.

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο από το fund QCM, που με την έκθεσή του για την Folli Follie αποκάλυψε το σκάνδαλο με τον παραποιημένο ισολογισμό και τα πλαστά στοιχεία για το δίκτυο πωλήσεων στην Ασία, εκτιμά (όπως δήλωσε στην «Καθημερινή») ότι μετά την καταγγελία ομολόγου 20 εκατ. ευρώ, γερμανικού δικαίου, και οι άλλοι ξένοι πιστωτές θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους, ζητώντας πρόωρη αποπληρωμή δανείων.

Ειδικότερα, στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραδοθεί από την Alvarez & Marshal στην Ernst & Young (EY) το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στη θυγατρική της Folli Follie στην Ασία. Η ΕΥ, με βάση τα ευρήματα του ελέγχου της Alvarez & Marshal, θα πρέπει να προβεί στην αναμόρφωση του ισολογισμού της Folli Follie προκειμένου να αποτυπωθούν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Η διαδικασία βάσει του προγραμματισμού -θεωρητικά πάντοτε – θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, επειδή τα χρονικά περιθώρια θεωρούνται ιδιαίτερα στενά, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν αυτό θα καταστεί εφικτό.

Ο έλεγχος έχει επικεντρωθεί σε δύο τομείς. Έχουν διερευνηθεί οι νομικές διαδικασίες για τις εκροές του ταμείου της εταιρείας, δηλαδή αν υπάρχουν ή όχι τα 245 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να διαθέτει η θυγατρική στην Ασία.

Το δεύτερο σημείο του ελέγχου αφορά στην τύχη του ταμείου, δηλαδή αν τα χρήματα υπεξαιρέθηκαν ή πρόκειται για λογιστικό χρήμα, δηλαδή κεφάλαια που αποτυπώθηκαν μόνο λογιστικά χωρίς να υφίστανται.

Σημειώνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου πρέπει να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie που είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτή δύσκολα θα γίνει, καθώς θα πρέπει να υπάρχει νέος ισολογισμός για την εταιρεία προκειμένου να έχει ουσιαστικό αντικείμενο.

Η τύχη της εταιρείας θα κριθεί από το ελληνικό δικαστήριο, που θα αποφασίσει στις 12 Σεπτεμβρίου αν η εταιρεία έχει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα.