Τέλος η ασπαρτάμη από την Diet Pepsi

Τέλος η ασπαρτάμη από την Diet Pepsi
Photo:

Η απόφαση της εταιρείας να πάψει να χρησιμοποιεί την τεχνητή γλυκαντική ουσία ίσως της δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή της, την Coca-Cola.

του Τομ Χάντλστον Τζ.

Η PepsiCo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να σταματήσει τη χρήση της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμη από πολλά αναψυκτικά διαίτης, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Οι εκδόσεις Diet, Caffeine Free Diet και Wild Cherry Diet του γνωστού αναψυκτικού, που περιέχουν «ένα μείγμα σουκραλόζης και ακεσουλφαμικού κάλιου», θα αντικαταστήσουν εκείνες που σήμερα περιέχουν ασπαρτάμη.

Η εταιρεία είπε ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στη μείωση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος για αναψυκτικά διαίτης που περιέχουν ασπαρτάμη.

«Οι καταναλωτές αναψυκτικών cola διαίτης στις ΗΠΑ μας είπαν ότι θέλουν Diet Pepsi χωρίς ασπαρτάμη, κι εμείς τους την προσφέρουμε» δήλωσε ο Σεθ Κάουφμαν, αντιπρόεδρος της Pepsi Βορείου Αμερικής.

Η ασπαρτάμη εδώ και καιρό έχει βρεθεί στο επίκεντρο φημών, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, βάσει των οποίων η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η ασπαρτάμη είναι μη ασφαλής για κατανάλωση.

Η Pepsi ξεκίνησε να αναμιγνύει ασπαρτάμη με ακεσουλφαμικό κάλιο στα αναψυκτικά διαίτης της το 2012. Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία επισημαίνει ότι «από τότε που εισήχθη η ασπαρτάμη, δεν έχουν υπάρξει επιστημονικά στοιχεία που να τη συνδέουν με την οποιαδήποτε πάθηση στον άνθρωπο».

Η απόφαση της εταιρείας να πάψει να χρησιμοποιεί την τεχνητή γλυκαντική ουσία ίσως της δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή της: της Coca-Cola. Η Diet Coke, που περιέχει επίσης ασπαρτάμη, είναι το πρώτο σε πωλήσεις αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη στις ΗΠΑ και το τρίτο ανάμεσα σε όλα τα αναψυκτικά, ενώ η Diet Pepsi βρίσκεται στο νούμερο 7 της σχετικής λίστας, σύμφωνα με το Beverage Digest.

Γενικά, οι πωλήσεις αναψυκτικών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και μια δεκαετία. Πέρυσι, οι πωλήσεις της Diet Pepsi μειώθηκαν κατά 5,2% και της Diet Coke κατά 6,6%.

Πηγή: fortune.com