Τέλος η «Μαύρη Παρασκευή» – Ήρθε η Cyber Monday

Τέλος η «Μαύρη Παρασκευή» – Ήρθε η Cyber Monday
High quality 3d render of a modern keyboard with blue cyber monday button on a blue background and copy space. Blue cyber monday keyboard button has a text and an icon on it. Cyber monday keyboard button is in focus, Horizontal composition with copy space. Photo: pixabay.com

Επιχειρήσεις και καταναλωτές σε όλον τον κόσμο δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν την Cyber Monday, με εκπτώσεις στις online αγορές που ξεπερνούν το 60%.

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της Black Friday, επιχειρήσεις και καταναλωτές σε όλον τον κόσμο δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν την Cyber Monday, με εκπτώσεις στις online αγορές που ξεπερνούν το 60%.

Τι είναι και πότε ήρθε στην Ελλάδα

Πρόκειται για μία νέα σχετικά εμπορική εφεύρεση που ξεκίνησε το 2005 για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται κατά κάποιο τρόπο ως η «απάντηση» στην Black Friday, την ημέρα όπου σηματοδοτείται η έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος περίπου 121 εκατομμύρια Αμερικανοί «άδειασαν» τα πορτοφόλια τους προκειμένου να αγοράσουν τα αγαπημένα και σε μεγάλη έκπτωση καταναλωτικά τους αγαθά.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η πολυσυζητημένη αυτή ημέρα προσφορών υιοθετήθηκε από νέες αγορές του δυτικού κόσμου. Ανάμεσα σε αυτές η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο θεσμός υιοθετήθηκε το 2013 και διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.), ενώ οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τις προσφορές ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων από την 1η έως τις 7 Δεκεμβρίου, την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, είναι ότι στην Ελλάδα αντί της μίας ημέρας επιλέχθηκε η προσπάθεια να ξεκινήσει με διάρκεια μίας εβδομάδας με στόχο ο εορτασμός να αποδώσει καλύτερα για τους καταναλωτές και τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Όσον αφορά τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στον συγκεκριμένο θεσμό, ο GR.EC.A. αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα επίσημη λίστα με τα ηλεκτρονικά καταστήματα που θα ενημερώσουν για τη συμμετοχή τους στην Cyber Monday.

Υπενθυμίζεται ότι στην περσινή λίστα συμμετείχαν μεγάλα brands όπως για παράδειγμα Plaisio, Folli Follie, Media Markt, MyShoe, Intersport, You, Viva, Travelplanet24, e-Shop, Pharmacy295, Maison Marasil, και πάρα πολλά άλλα ακόμα, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των μηχανών σύγκρισης τιμών Skroutz.gr και BestPrice.gr στην προβολή των προσφορών.

Υπήρξε, επίσης, ιδιαίτερα θετική αποδοχή από τους online καταναλωτές, αφού καταγράφηκε συγκριτική αύξηση του τζίρου κατά 69,59% την συγκεκριμένη εβδομάδα σε σχέση με την αντίστοιχη του 2015, καθώς και αύξηση κατά 28,17% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημερολογιακά εβδομάδα (24 – 30 Νοεμβρίου), όπως αναφέρουν στοιχεία του GR.EC.A.

Η Black Friday «σάρωσε» τα ταμεία

Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο άφησε πίσω της η φετινή Black Friday, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται να ξεπέρασε τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, τουλάχιστον από πλευράς επισκεψιμότητας των καταστημάτων. Ο τζίρος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κατέγραψε αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα.

Τη 2η χρονιά εφαρμογής στην Ελλάδα, η Black Friday της μίας ημέρας επεκτάθηκε σε τριήμερο, αλλά ακόμα και σε εβδομάδα. Το ξεχείλωμα αυτό μας προειδοποιεί ότι του χρόνου κάποιοι θα ζητάνε Greek Black Week», προειδοποίησε πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα για να πάρει ανάσες το εμπόριο είναι να σταθεροποιηθεί η κατανάλωση και να έχει μια ανθεκτικότητα».

Διαβάστε επίσης: Πώς η Black Friday έκανε τον Τζεφ Μπέζος ακόμη πιο πλούσιο