Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα από τους θεσμούς για τράπεζες και προαπαιτούμενα

Ο ερχομός των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα τελευταία ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη συνεδρίαση του Euroworking Group στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί η πρώτη εικόνα των θεσμών όσον αφορά κυρίως τις ελληνικές τράπεζες και την πορεία του μεταμνημονιακού προγράμματος.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, με τα τεχνικά κλιμάκια πιθανότατα να βρίσκονται λίγες μέρες νωρίτερα. Στο χθεσινό Euroworking Group όπου μετείχε ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν μπήκε το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα, με τις όποιες συζητήσει να γίνονται στο περιθώριο.

Τα πιο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο είναι αυτό των τραπεζών και τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, για το τραπεζικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της επόμενης μέρας για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά το τέλος του «νόμου Κατσέλη», αλλά και το ελληνικό σχέδιο για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, οι θεσμοί αναμένουν απτά αποτελέσματα σχετικά με τα 16 προαπαιτούμενα τα οποία συνδέονται με την ΑΑΔΕ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την αγορά ενέργειας, με τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, αλλά και με το Δημόσιο.

Αστερίσκο στις εξελίξεις συνιστούν τα ζητήματα που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους σχετικά με το πιθανό δημοσιονομικό κενό που μπορεί να δημιουργηθεί.

Σχετικά άρθρα