Τέλος το κάπνισμα στις πλατείες και τα πάρκα του Λονδίνου;

Τέλος το κάπνισμα στις πλατείες και τα πάρκα του Λονδίνου;

Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας εξετάζει σοβαρά την απαγόρευση καπνίσματος στους ανοικτούς χώρους της πόλης.

 

Το κάπνισμα σε πάρκα και δημόσιους χώρους του Λονδίνου όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ πρέπει να απαγορευθεί, αναφέρει στα συμπεράσματά της η έκθεση για τη δημόσια υγεία που παρήγγειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, έχοντας ως στόχο την καταπολέμηση των απειλών που δημιουργούνται από τον καπνό, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και τη ρύπανση.

Η έκθεση αναφέρει πως το ένα πέμπτο των Λονδρέζων εξακολουθεί να καπνίζει, κάτι που προκαλεί κάθε χρόνο 8.400 πρόωρους θανάτους, ενώ 67 παιδιά στην πρωτεύουσα αρχίζουν κάθε χρόνο το κάπνισμα.

«Ο δήμαρχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να απαγορεύσει το κάπνισμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ και την πλατεία του Κοινοβουλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο συντάκτης της έκθεσης, χειρουργός και πρώην υπουργός Υγείας Λόρδος Άρα Ντάρζι, προσθέτοντας πως το σχέδιο «Καλύτερη υγεία για το Λονδίνο» -ή όπως αυτοχαρακτηρίζεται, μεγαλύτερη καμπάνια στον κόσμο για τη δημόσια υγεία- θα μπορούσε εξίσου καλά να εφαρμοσθεί σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας.

«Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για το εμβληματικό κέντρο της πόλης μας και την πολιτική καρδιά της χώρας μας, αν απαγορευόταν εκεί το κάπνισμα», δήλωσε και κάλεσε τον Τζόνσον να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στα Βασιλικά Πάρκα, το συμβούλιο των οποίων διορίζει, για να επιβάλει και εκεί την απαγόρευση, ενώ τοπικά συμβούλια θα μπορούσαν να περάσουν παρόμοιους τοπικούς νόμους για τους υπαίθριους χώρους τους.

Το Λονδίνο έχει 80.000 στρέμματα με πάρκα και υπαίθριους χώρους, που καλύπτουν το 40% της πόλης. Η Βρετανία απαγόρευσε το 2007 το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων. Έκτοτε το θέαμα ανθρώπων να καπνίζουν έξω από κτιριακά συγκροτήματα γραφείων είναι συνηθισμένο στο Λονδίνο.

Το κάπνισμα απαγορεύεται ήδη σε πάρκα αρκετών άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου, περιλαμβανομένου του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τζόνσον πρόκειται να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο αργότερα σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις συστάσεις του. Έχει δηλώσει πως για να εξετασθεί το ενδεχόμενο να επιβληθεί μια απαγόρευση, θα πρέπει να υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι θα έχει άμεσα οφέλη για την υγεία.

Η έκθεση καλωσορίσθηκε από εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο Μπλούμπεργκ χαρακτήρισε το σχέδιο του Λονδίνου «μείζον επίτευγμα» και δήλωσε: «Το να αναπνέεις καπνό είτε μέσα σ’ ένα κτίριο είτε στο ύπαιθρο είναι βλαβερό για την υγεία σου. Γι’ αυτό απαγορεύσαμε το κάπνισμα στο Σέντραλ Παρκ και σ’ όλα τα πάρκα και τις παραλίες της Νέας Υόρκης, μαζί με την απαγόρευση σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας».

Ωστόσο η ιδέα έχει ήδη προκαλέσει πυρά από λόμπι υπέρ του καπνίσματος.

«Μια απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και τις πλατείες θα ήταν εξωφρενική», δήλωσε ο Σάιμον Κλαρκ, διευθυντής της οργάνωσης Φόρεστ, η οποία διεξάγει καμπάνιες υπέρ των καπνιστών. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία οποιουδήποτε άλλου εκτός του καπνιστή. Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά, απομακρυνθείτε». Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του: «Το επόμενο θα είναι να απαγορευθεί το κάπνισμα στους κήπους μας, για την περίπτωση που μια τζούρα καπνού περάσει το φράχτη».