«Τέλος στα πλαστικά» λέει και η ΙΚΕΑ

«Τέλος στα πλαστικά» λέει και η ΙΚΕΑ
Photo:

Η σουηδική εταιρεία αλλάζει εντελώς πολιτική σε όλα της τα καταστήματα, κάνοντας μια καθαρά «πράσινη» στροφή.

Η ΙΚΕΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης από τα καταστήματά της και θα τα απομακρύνει και από τα εστιατόριά της μέχρι το 2020.

Η σουηδική εταιρεία επίπλων δήλωσε πως αυτή η νέα πρακτική θα εφαρμοστεί σε όλα της τα καταστήματα παγκοσμίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καταργεί σταδιακά τα προϊόντα μίας χρήσης, όπως πλαστικά καλαμάκια, πιάτα και σακούλες απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο. Οι πελάτες της, επομένως, θα πρέπει να απολαμβάνουν τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια της αλυσίδας χωρίς τα κλασικά πλαστικά σερβίτσια και πιάτα.

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «πράσινης» πρωτοβουλίας της εταιρείας. Σύμφωνα με δήλωσή της, η ΙΚΕΑ θέλει να προστατεύσει περισσότερο το περιβάλλον και στοχεύει στην αγορά 100% ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020, να πετύχει μηδενικές εκπομπές αερίων κατά τις παραδόσεις δεμάτων της μέχρι το 2025 και να ξεκινήσει τη χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών για τα προϊόντα της.

«Λόγω του μεγέθους της εταιρείας μας, έχουμε τη δυνατότητα να εμπνεύσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, φιλική προς το περιβάλλον», ανέφερε σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΙΚΕΑ, Torbjörn Lööf.

Η ΙΚΕΑ έχει ήδη επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμη ενέργεια, με την εγκατάσταση 75.000 ηλιακών πάνελ στα κτίριά της και την κατασκευή 416 ανεμογεννητριών.

Καθώς το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων ανά τον κόσμο γίνεται όλο και χειρότερο, πολλές χώρες και εταιρείες έχουν ξεκινήσει να καταργούν τα πλαστικά μιας χρήσης. Η απόφαση της ΙΚΕΑ έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΕ ότι σχεδιάζει την κατάργηση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως σερβίτσια και καλαμάκια.

Όμως, υπάρχουν αντιδράσεις από μέρους της κοινότητας αναπήρων, που υποστηρίζουν ότι τα καλαμάκια είναι αναγκαία για πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες για να μπορούν να πίνουν χωρίς βοήθεια.