Τέλος χρόνου για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τέλος χρόνου για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
ATHENS, GREECE - DECEMBER 30: People wear face masks as the new COVID-19 (coronavirus) measures of Greek government came into effect in Athens, Greece on December 30, 2021. These measures include requiring high protection masks on public transport, at supermarkets and in all areas where crowds are gathered as well as at food venues; a limit of six people at tables in restaurants and a midnight curfew for restaurants and entertainment venues; as well as limitations at sports venues and changes in the workplace. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency (Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Σε αναμονή εκκαθαριστικών χιλιάδες επιχειρήσεις με εκκρεμότητες στα δικαιολογητικά - Τι προβλέπουν τα κριτήρια.

Σε ευεργετική ρύθμιση ή και παράταση της προθεσμίας ελπίζουν οι περίπου 17.800 επιχειρήσεις, στις οποίες εντοπίστηκαν παραβάσεις στους όρους χορήγησης της ενίσχυσης, καθώς καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά τους ελέγχους στα στοιχεία που επικαιροποίησαν όσες επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει πλήρη δικαιολογητικά, τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα τις καλούν να αρχίσουν να πληρώνουν από τις 31 Ιανουαρίου τις δόσεις ή εφάπαξ το ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα τεχνικά και άλλα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, μέσω επιχειρηματικών φορέων αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών είχαν ζητηθεί τροποποιήσεις στα κριτήρια ώστε να μην βρεθούν σε δυσμενή θέση μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να επιστρέψουν εφάπαξ τα ποσά που έλαβαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, με βάση την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 δόθηκε η δυνατότητα στους ωφελούμενους να διορθώσουν τυχόν λάθη και να υποβάλουν (καθυστερημένα) έως 30.12.2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, η απόφαση προέβλεπε παράταση έως 31.1.2023 της επιστροφής του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής και παράταση έως 30.12.2022 της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών στο my Business Support της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν είχαν υποβάλει νωρίτερα πλήρη τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αναφορικά με το βασικό κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων με βάση το σύστημα «Εργάνη», λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε πριν την απόφαση του Νοεμβρίου) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με άλλα λόγια εάν μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση εργαζομένου τον ένα μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, καλύπτει το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Επίσης, είναι σε ισχύ η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή του ποσού για όσους έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και έχουν τηρήσει τους όρους για τη διατήρηση του προσωπικού.

Σχετικά με την επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής η ΓΔΟΥ (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που απορρίφθηκαν. Μετά τους ελέγχους, έως τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια τότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους το ποσό που τους αναλογεί και θα αρχίσουν να πληρώνουν δόσεις από τον Ιούνιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: