ΤΑΙΠΕΔ: Σε Πανγαία και ΕΥΠΡΟ τα 28 ακίνητα

ΤΑΙΠΕΔ: Σε Πανγαία και ΕΥΠΡΟ τα 28 ακίνητα

Το Δημόσιο θα εισπράξει 115 εκατ. από την Πανγαία και 145 εκατ. ευρώ από την Eurobank Properties.

Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ είναι οι πλειοδότες του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο ανακήρυξε ομόφωνα τις δυο εταιρείες ως πλειοδότριες του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση των ακινήτων που έχουν κατανεμηθεί σε δυο χαρτοφυλάκια και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπουργεία, εφορίες και υπηρεσίες δημόσιας τάξης.

Το έργο αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Οι επενδυτές αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την κύρια συντήρησή τους για την περίοδο αυτή. Οι ανωτέρω επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, καθώς άνω του 15% των κτιρίων παρέμενε μέχρι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο.

Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 261,31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση, δεδομένης της καίριας συμμετοχής ξένων κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη: Στα χέρια της Emma Delta και επίσημα ο ΟΠΑΠ

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, για το χαρτοφυλάκιο Α, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Για το χαρτοφυλάκιο B, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, συνολικής αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ.

Στη Β’ φάση ο διαγωνισμός για τον τουριστικό λιμένα της Πύλου
Επίσης, το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε οκτώ επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β’ φάση των διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας και τμήματος του Λιμένα Πύλου.

Τα επενδυτικά σχήματα που προχωρούν στη Β’ Φάση για τη Μαρίνα και το τμήμα του Λιμένα Πύλου είναι τα εξής:
1. Α.Τ.Ε.Σ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
2. MAJESTIC MARINE ENGINEERING LLC FZE
3. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. Σύμπραξη των εταιρειών ARCHIRODONGROUP N.V., Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΙΝΤ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και – ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
5. ΚΑΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
6. Σύμπραξη των εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
7. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ
8. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Τα επενδυτικά σχήματα που θα επιλεγούν για τη Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Μαρίνα και το μέρος του Λιμένα της Χίου, θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.