Τεράστιο το κόστος καθαρισμού στη Φουκουσίμα

Τεράστιο το κόστος καθαρισμού στη Φουκουσίμα

Συνεχίζονται τα προβλήματα στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Αυξάνονται τα προβλήματα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, καθώς η ζημιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν έχει περιοριστεί και το κόστος αποκατάστασης της γύρω περιοχής αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο από ότι αναμενόταν την ήδη επιβαρυμένη ιαπωνέζικη οικονομία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, Tepco, παραδέχθηκε την Δευτέρα, για πρώτη φορά, ότι πιθανότατα συνεχίζεται η διαρροή μολυσμένου νερού στην θάλασσα επί δύο χρόνια, μετά την πυρηνική καταστροφή το 2011, ενώ για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα εντοπίστηκε σήμερα ατμός στον αντιδραστήρα Νο3.

Την ίδια ώρα, έκθεση του ιαπωνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Βιομηχανικής Τεχνολογίας υπολογίζει πως το κόστος απορρύπανσης και ο καθαρισμός της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, μπορεί να φθάσει και τα 5,8 τρισεκατομμύρια γεν (44 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό πενταπλάσιο δηλαδή από το 1 τρισεκατομμύριο που έχει διαθέσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Το Ινστιτούτο μελέτησε στην έρευνα του διάφορες μεθόδους απολύμανσης, μεταξύ αυτών την μεταφορά του χώματος από τις καλλιεργημένες εκτάσεις και την αποθήκευση του σε ειδικές περιοχές. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε διάφορα σενάρια για την απολύμανση των αγροτικών και δασικών περιοχών -αναφέρει η έκθεση- καθώς από την επιτυχία της απολύμανσης εξαρτάται η επιστροφή των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

Εκφράζοντας την «ειλικρινή του συγγνώμη», ο γενικός διευθυντής της Tepco επιβεβαίωσε την εκτίμηση της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής για τις συνεχιζόμενες διαρροές, ωστόσο υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις φαίνεται να περιορίζονται εντός του ειδικού φράκτη, που έχει αναρτηθεί στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όπως ανακοινώθηκε όμως, το τείχος αυτό ενισχύεται και στερεοποιείται με πυριτικό νάτριο ώστε να εμποδιστεί τυχόν μόλυνση του ωκεανού.

Η Tepco, επιπλέον, αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να παραδεχθεί ότι περίπου 2.000 εργάτες του σταθμού της Φουκουσίμα -δηλαδή το 10% των εργαζομένων- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Επικρίνοντας την διαχείρηση της κρίσης από την Tepco, ο υπουργός Εμπορίου της νέας κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε, χαρακτήρισε τους πολύ αργούς ρυθμούς δημοσιοποίησης των στοιχείων ως «εξαιρετικά αξιοθρήνητη υπόθεση», τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πληροφορίες θα έπρεπε να είναι άμεσα διαθέσιμες.