Τερέζα Μέι: Ενεργοποιήσαμε το άρθρο 50 για το Brexit

Τερέζα Μέι: Ενεργοποιήσαμε το άρθρο 50 για το Brexit
epaselect epa05876781 British Prime Minister Theresa May departs 10 Downing Street in central London, Britain, 29 March 2017 to make a statement to Parliament officially triggering Article 50 formally begining Britain's departure from the European Union. Theresa May has signed the letter giving official notice under Article 50 of the Lisbon Treaty, and which will be delivered to European Council president Donald Tusk by the British ambassador to the EU, Sir Tim Barrow later on 29 March 2017. EPA/ANDY RAIN
Παραδόθηκε στον Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ, αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πρόκληση.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει η Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Τουσκ: Σας ευχαριστούμε και αντίο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρώτη δήλωση που έκανε αφού παρέλαβε την εξασέλιδη επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, είπε ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο».

Ο Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει «κάτι θετικό» στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. «Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε.

Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει «έλεγχος των ζημιών», επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι «περίπου οι μισοί» Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία: “Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο”.

Μπαρνιέ: Η πρώτη μέρα ενός δύσκολου δρόμου

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι το χρονικό σημείο κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μία «δίκαιη συμφωνία»« όχι μόνο για το θέμα του Brexit, αλλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γερμανία: Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά και δήλωσε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να πιστεύει μια χώρα ότι θα είναι καλύτερα μόνη της στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον.

Μιλώντας στο Βερολίνο αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενεργοποίησε επίσημα τη διετή αντίστροφη μέτρηση έως το Brexit, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ξεκαθάρισε επίσης ότι η ενότητα των άλλων 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Γερμανίας στις συνομιλίες.

«Οι διαπραγματεύσεις σίγουρα δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά», δήλωσε. «Τα αρνητικά αισθήματα είναι κατανοητά. Για πολλούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα μόνος του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής μας σχέσης».