Τέρμα οι business με την Ελβετία για τους Ρώσους της «μαύρης» λίστας

Τέρμα οι business με την Ελβετία για τους Ρώσους της «μαύρης» λίστας

Η ελβετική κυβέρνηση υιοθετεί μέρος των περιορισμών για όσους βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα πως εντάσσει πλέον σε δική της «μαύρη» λίστα όσους Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους αυτονομιστές έχουν ενταχθεί στις λίστες των κυρώσεων που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην μπορούν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις κάνοντας business στην Ελβετία.

Πρόκειται για 87 πρόσωπα που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην ουκρανική κρίση -στην πλειοψηφία τους άτομα που σχετίζονται με τις συγκρούσεις στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και αρκετοί έμπιστοι του Ρώσου προέδρου Πούτιν- αλλά και 20 εταιρείες.

Οι Ελβετοί ανακοίνωσαν πως θα απαγορεύουν εφεξής στα πρόσωπα και τις οντότητες αυτές να συνεργάζονται με Ελβετούς, αλλά δεν θα «παγώσουν» τις καταθέσεις τους.

Η Ελβετία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για την ρωσική επιχειρηματική ελίτ και η χώρα βρίσκεται στη ζώνη Σένγκεν, επομένως οι ταξιδιωτικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ θα ισχύσουν και για την Ελβετία.

Η Ελβετία ωστόσο δεν έχει εκδώσει δική της λίστα κυρώσεων. «Η Ελβετία υιοθετεί τα μέτρα της ΕΕ, αλλά όχι ένα προς ένα. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την παράκαμψη των κυρώσεων από τα πρόσωπα αυτά», δήλωσε ο Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, μέλος του ελβετικού κοινοβουλίου. «Πάντως τα μέτρα που αφορούν τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν αφορούν και την Ελβετία που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, πάντως, με τον βουλευτή, η ελβετική ουδετερότητα θα βρισκόταν σε κίνδυνο εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην απλή αντιγραφή της λίστας των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία προεδρεύει του ΟΑΣΑ που επιχειρεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «μικροί κροίσοι» της Ελβετίας

Στη δημοσιότητα τα ρωσικά «θύματα» των κυρώσεων

Δεν φοβούνται τις κυρώσεις της Δύσης οι Ρώσοι