Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι είστε ο χειρότερος εχθρός της καριέρας σας

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι είστε ο χειρότερος εχθρός της καριέρας σας

Οι μηχανισμοί «άμυνας» μπορεί να βλάψουν την καριέρα σας.

Οι δικαιολογίες που συχνά χρησιμοποιούμε όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο χώρο της εργασίας μας μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την καριέρα μας. Πρόκειται για τους «μηχανισμούς άμυνας» που αναπτύσσουμε όταν νιώθουμε πως απειλούμαστε ή ερχόμαστε σε δύσκολη θέση.

Ποια είναι, όμως, τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνουμε εμείς οι ίδιοι εκείνοι που υποσκάπτουμε την καριέρα μας;

1.Αγωνίζεστε να διατηρήσετε επαγγελματικές σχέσεις

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους με τους οποίους δεν «κολλάμε». Τους ανεχόμαστε, περιορίζουμε τις επαφές μας μαζί τους και συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, αν είστε εντελώς απομονωμένοι από τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους σας, αυτό μπορεί ν αποτελέσει πρόβλημα. Δώστε προσοχή σε ανθρώπους που έχουν πολλά χρόνια παρουσίας και γόητρο στην επιχείρηση που εργάζεστε: θα δείτε πως διατηρούν υγιείς σχέσεις με τους υπόλοιπους στην εταιρεία. Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα μαζί τους, μπορεί ακόμη και να θυμώνουν, όμως δεν απομακρύνονται. Δεν παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ και δεν πετάνε μακροχρόνιες σχέσεις στον κάλαθο των αχρήστων για μία διαφωνία. Δουλεύουν πάνω σε αυτή και προχωρούν μπροστά.

2. Νιώθετε θυμωμένοι τις περισσότερες ώρες της ημέρας

Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί, ο οποίος επέκρινε κάθε πράγμα στη δουλειά. Ίσως και να έχετε εσείς την τάση να το κάνετε αυτό. Ίσως να ενοχλείστε διαρκώς από πράγματα που σας ζητάει ο εργοδότης (ή και οι συνάδελφοί)σας να κάνετε. Ο καθένας έχει και τις κακές του ημέρες συχνά-πυκνά, αλλά το προειδοποιητικό σήμα είναι όταν έχε μία κακή μέρα κάθε μέρα. Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πως οι άνθρωποι που προχωράνε μπροστά, δεν πέφτουν στην παγίδα του θυμού. Επικεντρώνονται στην επίτευξη των στόχων τους και στη συνέχεια αποδεικνύεται πως γίνονται πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και πιο ευτυχισμένοι.

3. Είστε επισήμως- και μονίμως- σε μπελάδες!

Το βρεθείτε σε δύσκολη θέση λόγω ενός λάθους σας μία φορά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε πρόβλημα. Αλλά αν αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται κατ ‘επανάληψη και λαμβάνετε λεκτικές ή γραπτές προειδοποιήσεις για τη συμμόρφωσή σας, τότε αυτό αποτελεί μία αρκετά αξιόπιστη ένδειξη ότι αγνοείτε σημαντικά προβλήματα στην καριέρα σας και ως εκ τούτου δεν προχωράτε όπως θα έπρεπε. Να θυμάστε πως οι άνθρωποι που πηγαίνουν μπροστά, δεν είναι αλάνθαστοι όμως κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα μαθαίνουν από αυτό προκειμένου να μην επαναληφθεί.

4.Πιάνετε τον εαυτό σας να ψάχνει για δικαιολογίες

Κατηγορείτε τους πάντες και τα πάντα γύρω σας, όμως έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο η ευθύνη να είναι δική σας; Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, οι άνθρωποι που πετυχαίνουν στην καριέρα τους εστιάζουν στο πρόβλημα αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αντί να κατηγορούν όλους τους άλλους. Βλέπουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και ασχολούνται με ενθουσιασμό για την αντιμετώπισή τους.