Tetra Pak: «Στόχος μας να ηγηθούμε του μετασχηματισμού της βιομηχανίας τροφίμων προς τη βιωσιμότητα»

Tetra Pak: «Στόχος μας να ηγηθούμε του μετασχηματισμού της βιομηχανίας τροφίμων προς τη βιωσιμότητα»
Η εταιρεία - πρωτοπόρος στη βιομηχανία τροφίμων φιλοδοξεί να ηγηθεί του μετασχηματισμού που θα οδηγήσει τον κλάδο στη βιωσιμότητα.

Τη δέσμευσή της για ένα μέλλον με ασφαλή και βιώσιμα τρόφιμα, μέσα από την ανάπτυξη λύσεων και τεχνολογιών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε η διοίκηση της Tetra Pak.

Η σουηδικών και ελβετικών συμφερόντων πολυεθνική, θεωρείται πρωτοπόρος στη βιομηχανία τροφίμων. Μάλιστα τη δεκαετία του ‘60 λάνσαρε στην ελληνική αγορά την ασυπτική συσκευασία, χάρη στην οποία καθίστατο δυνατή η διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των θρεπτικών ουσιών ενός προϊόντος, χωρίς τη χρήση χημικών χρωστικών και ψυγείου.

Έχοντας ως πελάτες τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, (PepsiCo, Minerva, Coca-Cola 3E, Friensland Campina, ΚΡΙ- ΚΡΙ κ.α.) η ελληνική θυγατρική έκλεισε το 2022 με τζίρο στα 49 εκατ. ευρώ, ελαφρός ενισχυμένο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Εκτός από την ελληνική αγορά, καλύπτει τις αγορές της Κύπρου και του Ισραήλ.

Για την ιστορία, το γάλα ήταν το πρώτο προϊόν που τοποθετήθηκε σε ασυπτική συσκευασία, αρχικά για λογαριασμό του συνεταιρισμού Ροδόπης, ακολούθησαν οι χυμοί  και πρόσφατα το νερό. Σήμερα η νέα μόδα, που επιτάσσουν οι κανονισμοί της ΕΕ θέλει μη αποσπώμενα καπάκια στις συσκευασίες προκειμένου να μειωθεί το πλαστικό που απελευθερώνεται στο περιβάλλον.

«Για τα δεδομένα της εποχής, αυτό ήταν μια επανάσταση. Δέσμευση μας είναι να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, αφήνοντας θετικό στίγμα στο κλίμα και την εξοικονόμηση πόρων. Κάθε χρόνο υλοποιούνται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα επενδύουμε διαρκώς στην εκπαίδευση των υπαλλήλων μας για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τα ταλέντα στην εταιρεία. Όλοι οι προμηθευτές μας είναι πιστοποιημένοι και στα εργοστάσιά μας γίνεται εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε ο Βασίλης Τσανός, Key Account Director & Sales Officer Director, της Tetra Pak για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δίνοντας μια εικόνα από το μέλλον, ο κ. Τσανός, επικαλούμενος σχετικές μελέτες, ανέφερε ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δις και θα απαιτείται 70% μεγαλύτερη παραγωγή για τη σίτιση του. Πρόσθεσε πως σήμερα σχεδόν το 1/3 των εκπομπών του άνθρακα προέρχεται από τα συστήματα τροφίμων και πως η εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων συνεισφέρει 18% στις εκπομπές από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων (συσκευασία, μεταποίηση τροφίμων και λιανική πώληση).

Στα θετικά αναγνώρισε πως οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να επιλέγουν πιο βιώσιμες συσκευασίες (53%) και πως οι χάρτινες συσκευασίες προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Η στρατηγική της Tetra Pak για το 2030 συμπυκνώνεται στη φιλοδοξία να ηγηθεί του μετασχηματισμού της βιομηχανίας τροφίμων προς τη βιωσιμότητα και εστιάζει σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων, δημιουργία λύσεων για την ενίσχυση της ποιότητας και της βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής δραστηριότητας, υποστήριξη καινοτόμων λύσεων των πελατών, αλλά και ο βιώσιμος μετασχηματισμός της βιομηχανίας.

«Οι συσκευασίες μας αυτή τη στιγμή είναι 70% ανακυκλώσιμες και ο στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. Το χαρτί που ανακυκλώνεται πηγαίνει για άλλες χρήσεις χαρτιού, όπως για παράδειγμα για την παραγωγή γραφικής ύλης ή χαρτοπετσετών, και οι λεπτές στρώσεις πλαστικού και αλουμινίου πηγαίνουν για να δώσουν ζωή σε άλλα προϊόντα πχ μονωτικά πάνελ, ψευδοροφές, θρανία, σκυλόσπιτα κ.α. Για να έχουμε όμως ένα βιώσιμο μέλλον απαιτούνται συνέργειες».

40% του περιεχομένου των μπλε κάδων είναι σκάρτο

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Ιωάννης Ραζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης. Κάνοντας μια παρουσίαση του έργου του εν λόγω φορέα, ανέφερε ότι διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης καλύπτοντας το 96% του πληθυσμού της χώρας με 174.000 μπλε κάδους υποδομή και 540 οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, σε συνεργασία με 312 Δήμους και 32 κέντρα διαλογής.

«Είμαστε ο συλλογικός φορέας της βιομηχανίας και του εμπορίου. Η παραγωγή ανακύκλωσης για το 2022 άγγιξε τις 521.000 τόνους. Αν και η Ελλάδα έχει από το 2019 να δώσει επίσημα στοιχεία στην ΕΕ για την πορεία της ανακύκλωσης στη χώρα – τότε το ποσοστό ήταν στο 61%  – θεωρούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου 65% που έχει τεθεί για το 2025. Υπάρχει ένας μύθος και μια λανθασμένη εικόνα για την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Η χώρα υπολείπεται στην ανακύκλωση εν γενεί των απορριμμάτων.  Σε ότι αφορά τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, εκεί τα καταφέρνουμε μια χαρά, το πρόβλημα έγκειται στους Δήμους και τις Περιφέρειες στα βιοαπόβλητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραζής.

Μιλώντας με νούμερα για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των μπλε κάδων στην καθημερινότητά μας, υπογράμμισε πως, χάρη στην ανακύκλωση, έχουν αποφευχθεί 1,5 εκατ. εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Τίποτα δεν πάει χαμένο εφόσον μπαίνει στον μπλε κάδο. Πρέπει, ωστόσο, να αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς καθημερινά για την προστασία του πλανήτη μας. Να αναφέρω ότι πάνω από 40% των υλικών που μπαίνουν στον μπλε κάδο είναι σκάρτο» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: