Τεχνητή νοημοσύνη… αλά αραβικά: Το deal της IBM με τη Σαουδική Αραβία

Τεχνητή νοημοσύνη… αλά αραβικά: Το deal της IBM με τη Σαουδική Αραβία
epa07509553 (FILE) - A close-up image of an IBM, International Business Machines, logo on a computer at IBM stand at CeBIT computing and IT trade fair in Hanover, Germany, 16 March 2015 (reissued 16 April 2019). IBM ist to release their 1st quarter 2019 results on 16 April 2019. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική εταιρεία θα διαθέσει μια οικογένεια μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ως λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Η International Business Machines (IBM) δήλωσε την Τρίτη ότι θα διαθέσει μια οικογένεια μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ως λογισμικό ανοικτού κώδικα και ότι θα βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να εκπαιδεύσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στα αραβικά.

Το Reuters σημειώνει πως η αμερικανική εταιρεία έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για να βγάλει χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με ορισμένους από τους ανταγωνιστές της, όπως η Microsoft και άλλες που φυλάνε αυστηρά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους και χρεώνουν την πρόσβαση σε αυτά.

Παρόμοια με την Meta (μητρική των Facebook και Instagram), η IBM αντί να παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στα ίδια τα μοντέλα, άνοιξε την Τετάρτη την οικογένεια μοντέλων AI «Granite» για να τα προσαρμόσουν οι εταιρείες.

Τα εργαλεία Granite έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους προγραμματιστές λογισμικού να ολοκληρώνουν ταχύτερα τον κώδικα του υπολογιστή. Για να βγάλει χρήματα από τα μοντέλα, η IBM προσφέρει ένα επί πληρωμή εργαλείο που ονομάζει Watsonx, το οποίο βοηθά στην ομαλή εκτέλεση των μοντέλων μέσα σε ένα κέντρο δεδομένων μετά την προσαρμογή τους.

Η στρατηγική της IBM ήταν να προσπαθεί να κερδίζει χρήματα όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν πραγματικά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, είτε αυτά προέρχονται από την IBM είτε από άλλους και είτε τρέχουν στα κέντρα δεδομένων της IBM είτε όχι.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες των γεννητικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Θέλουμε επίσης να είμαστε ασφαλείς και υπεύθυνοι» , δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της IBM Αρβίντ Κρίσνα.

Η IBM δήλωσε επίσης ότι η Αρχή Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης της Σαουδικής Αραβίας θα εκπαιδεύσει το μοντέλο αραβικής γλώσσας «»LLaM” χρησιμοποιώντας το Watsonx, προσθέτοντας νέες γλωσσικές δεξιότητες στις προσφορές της IBM, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κατανόησης πολλαπλών διαλέκτων της αραβικής γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com