Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ισχύς εν τη ενώσει – Τι προβλέπει η συμφωνία-ορόσημο που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ισχύς εν τη ενώσει – Τι προβλέπει η συμφωνία-ορόσημο που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
artificial intelligence Photo: pixabay.com
Πρόκειται για την πρώτη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, καθιστώντας τους τους πρώτους συμμάχους που επίσημα συνεργάζονται για τον τρόπο δοκιμής και αξιολόγησης των κινδύνων από τα αναδυόμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η υπουργός επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν, και η υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, υπέγραψαν τη συμφωνία τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. Αυτή η συμφωνία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο κυβερνήσεις θα συλλέξουν τεχνικές γνώσεις, πληροφορίες και ταλέντα σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη διμερής συμφωνία για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο και έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις επιζητούν μεγαλύτερη ρύθμιση των κινδύνων από τη νέα τεχνολογία, όπως η χρήση της σε επιζήμιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή στο σχεδιασμό βιολογικών όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ντόνελαν δήλωσε στους Financial Times: “Το επόμενο έτος είναι που πρέπει πραγματικά να δράσουμε γρήγορα, επειδή βγαίνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της επόμενης γενιάς, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς το παιχνίδι, και δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πλήρεις δυνατότητες που θα προσφέρουν”.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στο νέο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου (AISI), που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο, και στο αντίστοιχο Ινστιτούτο των ΗΠΑ να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία μέσω αποσπάσεων ερευνητών και από τις δύο χώρες. Τα ινστιτούτα θα συνεργαστούν επίσης για την ανεξάρτητη αξιολόγηση των ιδιωτικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η OpenAI και η Google.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: