Τεχνητή νοημοσύνη όπως… ηλεκτρισμός: Ο τεράστιος αντίκτυπος του AI, σύμφωνα με τον Dimon

Τεχνητή νοημοσύνη όπως… ηλεκτρισμός: Ο τεράστιος αντίκτυπος του AI, σύμφωνα με τον Dimon
Photo: pixabay.com
"Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλων, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες".

Ο βετεράνος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Dimon επέλεξε την τεχνητή νοημοσύνη ως το πρώτο θέμα στην ενημέρωση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάσει ενεργητικού – μπροστά από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τις πρόσφατες εξαγορές και τα ρυθμιστικά ζητήματα.

“Αν και δεν γνωρίζουμε τον πλήρη αντίκτυπο ή τον ακριβή ρυθμό με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την επιχείρησή μας, ή πώς θα επηρεάσει την κοινωνία γενικότερα, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικές“, ανέφερε ο Dimon σύμφωνα με το CNBC.

Ο αντίκτυπος θα είναι “ενδεχομένως τόσο μετασχηματιστικός όσο και ορισμένες από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εφευρέσεις των τελευταίων εκατοντάδων ετών, όπως η τυπογραφία, η ατμομηχανή, ο ηλεκτρισμός, η πληροφορική και το διαδίκτυο“.

Η επιστολή του Dimon, που απασχολεί ευρέως τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της ιδιότητάς του ως ενός από τους πιο επιτυχημένους ηγέτες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θίγει μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι έχει συνεχείς ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη εποχή στη γεωπολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά η εστίασή του στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή σε επιστολή προς τους μετόχους το 2017, είναι αυτό που ξεχωρίζει. Η τεχνολογία αυτή, η οποία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προσοχή από τότε που το ChatGPT έγινε δημοφιλές στα τέλη του 2022, μπορεί να παράγει απαντήσεις που ακούγονται σαν ανθρώπινες. Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησε την αλματώδη άνοδο της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia και βοήθησε να εκτοξευθούν τεχνολογικοί τίτλοι ονόματα σε νέα ύψη.

Η JPMorgan διαθέτει πλέον περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης καθώς και επιστήμονες δεδομένων, δήλωσε ο Dimon. Αλλά η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει όλους τους περίπου 310.000 υπαλλήλους της τράπεζας, βοηθώντας ορισμένους εργαζόμενους και αντικαθιστώντας άλλους.

“Με την πάροδο του χρόνου, προβλέπουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σχεδόν κάθε εργασία, καθώς και να επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού μας δυναμικού”, δήλωσε ο Dimon. “Μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλων, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και άλλες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ