Τεχνητή Νοημοσύνη στις τράπεζες: Τι φέρνει η συνεργασία Morgan Stanley – ChatGPT

Τεχνητή Νοημοσύνη στις τράπεζες: Τι φέρνει η συνεργασία Morgan Stanley – ChatGPT
Με στόχο την ενίσχυση του κλάδου πλούτου της αμερικανικής τράπεζας.

Τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής διευρύνουν η Morgan Stanley και η ιδιοκτήτρια του ChatGPT, OpenAI.

Μετά από δοκιμές με 1.000 χρηματοπιστωτικούς συμβούλους που «έτρεξε» τους προηγούμενους μήνες, η αμερικανική τράπεζα θα παρουσιάσει ένα chatbot δημουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) εντός του Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι τραπεζίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το εικονικό βοηθό για να βρίσκουν γρήγορα έρευνα ή έντυπα αντί να ψάχνουν μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα.

Η τράπεζα αναπτύσσει επίσης μια τεχνολογία η οποία, με την άδεια των πελατών, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια περίληψη της συνομιλίας, να συντάξει ένα follow-up email που θα προτείνει τα επόμενα βήματα, να ενημερώσει τη βάση δεδομένων πωλήσεων της τράπεζας, να προγραμματίσει ένα ραντεβού παρακολούθησης και να μάθει πώς να βοηθήσει τους συμβούλους να διαχειριστούν τα οικονομικά των πελατών σε τομείς όπως οι φόροι, οι αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης και οι κληρονομιές.

Σημειώνεται πως οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος οι πλουσιότεροι πελάτες

«Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πολύ σημαντικός», ενδεχομένως συγκρίσιμος με την έλευση του διαδικτύου, δήλωσε ο Σαλ Κουτσιάρα, επικεφαλής πληροφορικής της Morgan Stanley για τη διαχείριση πλούτου και επενδύσεων, ο οποίος είναι μεταξύ των στελεχών που προωθούν την προώθηση της τράπεζας στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρωτοβουλία τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Morgan Stanley για την προώθηση του τμήματος πλούτου της, όπου τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% σε ρεκόρ το β’ τρίμηνο του 2023 και τα νέα περιουσιακά στοιχεία των πελατών αυξήθηκαν κατά 90 δισ. δολάρια.

Ο CEO της τράπεζες, Τζέιμς Γκόρμαν, ο οποίος πρωτοστάτησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών που διοχέτευσαν περισσότερα χρήματα στον τομέα του πλούτου, στοχεύει να φτάσει τα 10 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της Morgan Stanley.

Ο τραπεζικός ανταγωνισμός για την AI

Η Morgan Stanley δεν είναι η μόνη στις προσπάθειές της για εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ οι τράπεζες χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία για την επεξεργασία αριθμών, τον εντοπισμό απάτης και την ανάλυση των συναλλαγών των πελατών, οι γίγαντες της Wall Street αναπτύσσουν πιο εξελιγμένες χρήσεις της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανή να παράγει κείμενο, εικόνες και άλλα δεδομένα.

Η JP Morgan διόρισε τον Ιούνιο την Τερέσα Χάιτσενρεθερ ως επικεφαλής δεδομένων και ανάλυσης για να ηγηθεί της υιοθέτησης της AI στον μεγαλύτερο αμερικανικό δανειστή.

Η εικονική βοηθός της αντίπαλης Bank of America, η Έρικα, είχε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο αλληλεπιδράσεις με πελάτες από τότε που παρουσιάστηκε το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com